Mölndalsbon som spelar vid solnedgång

Bor man nära Stensjön eller Rådasjön behöver man inte längre fundera på ljudet som spelats varje kväll sedan i maj. Det är Mölndalsbon Dan Van Ginhoven som spelar tapto på sin näverlur.

ANNONS

Under sommaren har boende i kommunen kunnat höra en näverlur spelas klockan nio varje kväll. Ljudet, som lätt kan blandas ihop med en trumpet, hörs lång väg från där Dan Van Ginhoven spelar från.

–Jag brukar stå uppe på en kulle vid en mobilmast och spela. Där har jag utsikt över Rådasjön, Stensjön och Kristinedal. Är det vindstilla så går ljudet väldigt långt.

Dan Van Ginhoven berättar att folk som bor på andra sidan Stensjön och även bortåt Rådasjön har hört av sig och frågat om det är han som spelar.

LÄS MER:Avstängda fontänen i Mölndals centrum upprör politikerna: ”Inte representativt”

–När vi flyttade hit förra hösten var min fru orolig över hur grannarna skulle reagera över ljudet, men än så länge har jag bara fått ett positivt bemötande.

Dan började att spela folkmusik för många år sedan, då på klarinett. Det var också där han kom i kontakt med en kille som spelade i samma orkester, som tyckte att Dan borde följa med på en näverlurs–kurs.

–Det var ju också folkmusik tänkte jag.

Det som Dan inte anade då var att det är något helt annat att blåsa näverlur än klarinett. Det är väldigt annorlunda och bra mycket svårare. Intresset tog ytterligare fart efter att Dan blivit ombedd att spela scouternas sång ”Dagen dör” på en begravning. Då melodin blev för svår att spela på näverlur så körde Dan låten på saxofon istället.

LÄS MER:SVT:s nya serie spelas in vid Gunnebo slott

–Jag blev lite retad för att jag inte kunde spela den låten på näverlur. Därför blev det att jag spelade näverlur ute på vårt land om somrarna. Varje kväll klockan nio.

Spelar klockan nio

Varför instrumentet åker fram just klockan nio förklarar Dan Van Ginhoven beror på att det är då som flaggan ska halas – när solen går ner.

– Jag spelar mest taps med amerikansk/engelsk melodi. Hör man en tapto spelas så innebär det att dagen är över och fanan ska därmed halas. I samma stund som solen går ner.

Fram till 15 augusti kommer Dan därför att fortsätta att spela vid nio, om han är hemma då förstås.

LÄS MER:Mölndal Zoologiska är en av få butiker som säljer levande djur: ”Sålt dubbelt så många hamstrar under pandemin”

– Det hade varit kul om fler bleckblåsare hade velat haka på!

Om man vill höra mer musik av Dan Van Ginhoven så är det i år ett näverlurs–jippo på Kulturkalaset, där även årets näverlur utses. Ihop med andra kommer Dan att spela i Domkyrkan den 21 augusti 16.00.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS