Mölndalsborna tycker till om det regeringens besked om körförbud för elsparcyklar på gångbanor. Samtliga välkomnar beslutet.
Mölndalsborna tycker till om det regeringens besked om körförbud för elsparcyklar på gångbanor. Samtliga välkomnar beslutet. Bild: Tilda Johnsson

Mölndalsborna om körförbudet för elsparkcyklar på gångbanor: ”Verkar rimligt”

Mölndalsborna verkar rörande överens om att körförbudet för elsparkcyklar på gångbanor är positivt. Förbudet träder i kraft 1 september och Mölndals-Posten gick ut på stan för att lyssna till invånarnas åsikter.

ANNONS

Det var på torsdagsförmiddagen som regeringen meddelade att det inte längre ska vara tillåtet att köra elsparkcykel på gångbanor. Den nya regeln börjar gälla 1 september.

– Nu får vi ordning och reda på våra gator. Att elsparkcyklar kör fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en presskonferens.

Trots att polisen inte upplever det som ett problem i Mölndal, var det många invånare som hade starka åsikter om elsparkcyklarna. Samtliga var positiva när Mölndals-Posten frågade vad de tyckte om regeringens besked.

”De kör som galningar”

Berit och Tina, som inte vill vara med på bild, sitter i skuggan under några träd på Mölndals torg. De har redan hunnit läsa nyheten om körförbudet och tycker att det är bra.

– De kör som galningar här. Nyss körde det förbi två personer på en elsparkcykel. Det behöver regleras på något sätt. Jag hör inte alltid när de kommer, men min hund gör det och han som är så lekfull hoppar efter. Det är ett under att han inte är påkörd ännu, säger Berit.

Tina instämmer:

– Det är just det att de kommer så fort. Det är så många äldre här, de blir ju nästan påkörda. Men bara det följs upp, att man håller koll på att regeln verkligen efterföljs, säger Tina.

Mölndals-Posten går vidare för att fånga fler åsikter om körförbudet för elsparkcyklarna på gångbanorna – men invånarna verkar vara eniga i frågan.

Bengt och Inger Johansson, Bosgården

– Vi tycker att det är bra. Man ska ju kunna gå på gångbanan utan att bli störd. Det har blivit värre och värre. Det är många som stör sig på det, säger Inger.
– Vi pratade just om detta. De kör ju överallt, till och med inne i Gallerian. Jag tycker att det borde vara en polis som patrullerar här, det var det ju förr, säger Bengt.
Marita Carlström, Kvarnbyn

– Jag tycker att det verkar bra. Det känns som att elsparkcyklar orsakar många olyckor. Trafiken i Göteborg och Mölndal är redan stökig som den är, det behövs inga mer blockader.
Lars-Erik Möse, Bifrost

– Det är nog inte helt fel. Det har väl visat sig att de har varit väldigt oförsiktiga. Det går ju många äldre på gångbanorna. När jag har gått ut med hunden har det hänt att de kommer bakifrån utan att använda ringklockan. Det är ju så, om de inte är ansvarsfulla – då kommer regler.
Angelina Gianni, Kvarnbyn

– Det är rätt, gång - och cykelbanor borde vara separerade. Jag visste inte att det var tillåtet att köra elsparkcyklar på gångbanor. Det är farligt för mammor och barn – jag som själv ska bli mamma snart tycker att det känns tryggt att det ska bli förbjudet. Ärligt talat känner jag att man fokuserar mer på cykelbanor än på gångbanorna.
Jonathan Pierre, Bosgården

– Jag tycker att det verkar rimligt. Elsparkcyklarna går fort och folk åker väldigt oskyddat. På gångbanor känns det osäkert, men jag förstår att de får köra på cykelbanorna.

LÄS MER:Polisen i Mölndal återförenade hunden Berry med sin matte: ”Jag var så orolig”

LÄS MER:Man hade yxa, skjutvapen och golfklubba i bilen

LÄS MER:Svalt turistintresse i Mölndal – men hotellen står stadigt

ANNONS