Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Emma Hellström
Arkivfoto Bild: Emma Hellström

Mordbrännare döms till fängelse

Den man som nyligen greps för mordbrand – efter att satt eld på lastkajen vid restaurang Tegel i Krokslätt i april – döms nu till fängelse i två år.

Två bränder startade i Krokslätt på fredagskvällen den 24 april. Branden i en container på Fredrikdalsgatan kunde räddningstjänsten snabbt släcka, medan den branden som startat i sopkärl under ett tak vid restaurang Tegel spred sig till byggnadens konstruktion. Det konstaterades snabbt att bränderna var anlagda.

På film från övervakningskameror syntes en man komma cyklande till platsen. Mannen lyfte in en träpall och frigolitlådor i utrymmet med sopkärl, för att sedan ge sig av därifrån och strax därpå visade filmen lågor på platsen.

Samma man hade också setts på cykel i samband med andra containerbränder. Polisen konstaterade snart att de letade efter en pyroman och gick ut med bilder på sin hemsida på den man som fångats av en övervakningskamera.

Knappt en månad efter bränderna i Krokslätt hade mannen identifieras. Mannen blev igenkänd av en polis, varpå 55-åringen kunde gripas och begäras häktad.

Mannen nekar till anklagelsen om mordbrand.

I polisförhör har mannen sagt att han på morgonen den aktuella dagen varit på platsen för att lämna sitt cv med syfte att söka arbete på restaurangen, och att han sedan kommit tillbaka på kvällen för att kolla om cv:t fanns kvar. Han menar att han flyttade på frigolitlådor och annat eftersom han är en miljövän och ville undvika att någon skadade sig på dem. Han har också sagt att han hittat en eltändare i ett sopkärl som han tog med sig.

Övervakningskamerorna – som reagerar på rörelse – visar att ingen person varit på platsen den aktuella morgonen och att den enda person som överhuvudtaget ses på filmen är 55-åringen den kvällen.

I och med filmen anser Göteborgs tingsrätt det bevisat att det inte finns någon annan förklaring än att 55-åringen anlagt branden. Tingsrätten menar också att hans förklaring om att lämna sitt cv och att flytta saker i någon annans sopkärl är märklig.

Tingsrätten skriver i sin dom att ingen annan påföljd än fängelse är aktuell och i början av veckan döms 55-åringen till två års fängelse för mordbrand. Mannen blir kvar i häktet.

I domen pekar också tingsrätten på en anmärkningsvärd brist i åklagarens utredning, då det inte gjorts någon brottsplatsundersökning och att det därmed saknas utredning om hur branden uppstod.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.