Mordet på Ernst Olsson blev Lindomefallet med hela Sverige – de misstänkta skyllde på varandra och gick fria

Hösten 1990 blev 89-årige Ernst Olsson mördad i sitt hem i Lindome. Två män erkände att de varit i huset, men ingen kunde dömas för mord. Rättsfallet uppmärksammades över hela landet och väckte häftig debatt.

ANNONS
|

”Vem mördade Ernst i Lindome?”. Så löd rubriken på ett stort uppslag i Mölndals-Posten den 29 maj 1991. En 89-åring man hade mördats. Två män misstänktes, skyllde på varandra och gick slutligen fria. Tidningen publicerade nu männens egna berättelser och tingsrättens och hovrättens domar.

Men för att förstå fallet, som väckte uppmärksamhet i hela landet, måste man gå tillbaka till fredagen den 26 oktober 1990.

Två män, en 31-åring och en 34-åring, gick då in 89-årige Ernst Olssons hus i Lindome. Där blev 89-åringen misshandlad och ihjälslagen, troligtvis med en stekpanna, i sitt eget kök. Dagen efter hittade Ernsts dotter, Margit Ericsson, sin pappa livlös på köksgolvet.

ANNONS

Snabbt första gripande

Efter tips från grannarna fick polisen spår på två män som hade setts i en bil utanför Ernst Olssons villa.

På söndagskvällen kunde en av männen, 34-åringen, gripas och tas in till förhör. Den 31-årige mannen greps veckan efter och häktades senare misstänkt för mord.

I förhör medgav båda männen att de varit på platsen, men de skyllde på varandra. Det fanns inga tekniska bevis som kunde säkerställa vem av de två männen som dödat Ernst Olsson, eller om de hade gjort det tillsammans. Domstolen fick värdera de anklagades berättelser.

I Mölndals tingsrätt dömdes 31-åringen för mord och grov stöld medan 34-åringen dömdes för skyddande av brottsling och medhjälp till grov stöld. I hovrätten friades dock 31-åringen, eftersom rätten ansåg att det lika väl kunde varit 34-åringen som var skyldig, eller båda tillsammans.

De misstänktas berättelser

Vad var det då som hände den där fredagen i Lindome, och varför? I maj 1991 publicerade Mölndals-Posten männens egna berättelser, så som de återgavs i tingsrättens dom.

Enligt 31-åringen hade han varit inblandad i ett slagsmål i Göteborg samma dag som mordet skedde. Efter det blev han rädd och ville få tag på ett vapen. Han ringde 34-åringen, som var en bekant, och tillsammans gjorde de ett antal ärenden innan de körde mot Lindome. 31-åringen ska ha känt en person där som kunde fixa fram ett vapen, men han hade ingen adress. Väl på plats fick han en ”ingivelse” att personen kunde bo i ett av husen och knackade på. Det var den 89-årige Ernst Olsson som öppnade och männen gick in. 31-åringen påstod att han letade runt i huset, för att se om där fanns någon mer, och att han sedan hörde skrik ifrån köket. Där ska han ha sett 34-åringen slå Ernst i huvudet med en stekpanna.

34-åringen hade en liknande berättelse, men när det kom till händelserna i huset skiljde den sig åt. Han menade att den yngre mannen gått in ensam, för att 10-15 minuter senare ropa på honom att komma efter. När Ernst efter en stund bad männen att gå ska 31-åringen ha knuffat och börjat sparka på honom. Han ska sedan ha ryckt åt sig en stekpanna från ett skåp i hallen, sprungit tillbaka till Ernst och slagit stekpannan i huvudet på honom.

Det var fler detaljer, också om vad som hände före och efter mordet, som skiljde sig åt. Tingsrätten bedömde att 31-åringens berättelse inte var trovärdig, medans 34-åringens uppgifter stämde väl överens med fynd från brottsplatsen, obduktionsfynd och vittnesmål.

Rätten hävdade att mordet skulle ses som ett ”vansinnesdåd” utfört av en alkohol- eller drogpåverkad person. 31-åringen, som var heroinmissbrukare och troligtvis starkt berusad vid tillfället, var därför en troligare gärningsman. Enligt tingsrätten fanns det inget som tydde på att männen hade brottsliga avsikter innan de kom till huset.

Väckte stor uppmärksamhet

Ernst Olssons dotter Margit Ericsson ville att fallet skulle tas upp i Högsta domstolen, men det blev avslag.

– De två män som mördade min far ska straffas. Jag ger mig inte. Trots att jag hela hela tiden får höra att det inte framkommit några nya tekniska bevis och att fallet betraktas som avlutat, sa hon enligt Göteborgs-Posten i tv-programmet Norra Magasinet 1998.

Då skulle dottern begära resning i Högsta domstolen för sjunde gången.

Rättsfallet upprörde inte bara de anhöriga. Lindomemordet väckte uppmärksamhet över hela landet och fick till och med den dåvarande justitieministern Laila Freivalds att uttala sig.

– Det är ett misslyckande för rättsmaskineriet att ingen fällts för mordet i Lindome, sa hon i en TT-artikel från maj 1991.

Blev ett begrepp

Lindomefallet har blivit ett begrepp för liknande fall där gärningspersoner skyller på varandra. Fallet bidrog också till att regeringen tillsatte en särskild utredning om straffansvar, där den så kallade ”Lindomeproblematiken” diskuterades.

Utredningens slutsats var att det inte gick att göra någon lagändring som ”löste problematiken”, och att det var viktigt att inte sänka beviskraven. Däremot framhölls vikten av noggranna undersökningar och att säkra bevisning i liknande fall.

Än idag dyker Lindomemordet upp i media och jämförs med andra händelser. Många har frågat sig om inte båda männen kunde ha dömts för medhjälp till mord. I en P3 dokumentär från 2014 förklarade juridikprofessorn Madeleine Leijonhufvud det så här:

– Det gick inte att bevisa att båda gjort nånting som är medhjälp, som det kallas, i straffrättslig mening. Han kunde ha varit på övervåningen när kompisen fick spel och tog fram stekpannan och slog ihjäl den gamle mannen. Och beviskraven är väldigt, väldigt höga i brottmål. Det måste vara ställt bortom rimligt tvivel, och det ansågs det inte vara här.

Båda de misstänkta gärningsmännen är numera avlidna. Som Mölndals-Posten kunde berätta på tisdagen så är Ernst Olssons hus på väg att jämnas med marken. Den nya fastighetsägaren Moderna Stenhus planerar att bygga lägenheter på tomten.

Fotnot: Huvuddelen av texten är tidigare publicerad 2019, i Mölndals-Postens jubileumstidning om 1990-talet.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Rut Adler hamnade i skuggan av sin man Axel Adler – här är hennes historia

LÄS MER:Så fungerade fattigvården i Kållered förr i tiden – de mest utsatta såldes på auktion

LÄS MER:Så hamnade Flabäck i historieböckerna – svenskar och danskar möttes i skogen

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS