Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotta Källerfelt trycker på vikten av att följa de nya rekommendationerna. Foto: Press, Getty Images Bild: pressbild, Getty images
Charlotta Källerfelt trycker på vikten av att följa de nya rekommendationerna. Foto: Press, Getty Images Bild: pressbild, Getty images

Munskydd och distansundervisning i skärpta covid-rekommendationer

För att få stopp på den ökande smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland förstärks nu rekommendationerna i regionen. Bland annat ska engångsmunskydd användas i kollektivtrafiken dygnet runt och gymnasieeleverna bör fortsätta sin distansundervisning.

– Det är viktigt att vi hjälps åt och följer de nya rekommendationer som kommit. Vi får inte slappna av utan måste göra vad vi kan för att undvika ökad smittspridning, säger Charlotta Källerfelt, säkerhets- och beredskapschef i Mölndals stad.

Anledningen till de nya rekommendationerna är att covid-läget försämras, både i Mölndal och i Västra Götaland som helhet. Under förra veckan ökade antalet nya covid-fall i regionen med 14 procent jämfört med veckan innan. Den brittiska virusvarianten ökar också i området och behovet av sjukvård för covid-19 har slutat minska. För att vända kurvan har smittskyddsläkaren på Västra Götalandsregionen beslutat om hårdare rekommendationer, som börjar gälla direkt.

Nu ökar smittan i Mölndal igen – 228 nya fall

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Munskydd alla tider

De nya rekommendationerna betyder bland annat att engångsmunskydd ska vara på vid alla resor med kollektivtrafiken, inte bara i rusningstid. De ska också användas i inomhusmiljöer när det inte går att hålla avstånd, utom i förskola, grundskola och gymnasium. I första hand är det dock fortfarande avstånd och undvikande av nya kontakter som gäller. Den som träffar andra personer än de vanliga bör undvika att vara nära varandra och helst ses utomhus.

Regionen uppmanar också invånarna att undvika kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Den som handlar bör göra det ensam så det blir så få som möjligt i butikerna.

Rektorer slår larm – eleverna tappar motivationen allt mer

För gymnasieskolan rekommenderar regionen att distansundervisningen ska fortsätta, med högst 20 procent undervisning på plats i skolan.

Charlotta Källerfelt var med på mötet om hur kommunen ska se över sin verksamhet utifrån de nya rekommendationerna. Bild: pressbild, Getty images
Charlotta Källerfelt var med på mötet om hur kommunen ska se över sin verksamhet utifrån de nya rekommendationerna. Bild: pressbild, Getty images

Pratar ihop sig

Under onsdagen hade stadsdirektören, säkerhets- och beredskapschefen och representanter från alla kommunens förvaltningar möte för att prata om de nya rekommendationerna.

– Varje verksamhet kommer nu att titta på hur de eventuellt påverkas. De ska också göra en riskbedömning för att se om vi behöver vidta fler åtgärder för att undvika smittspridning utifrån de nya rekommendationerna, säger Charlotta Källerfelt.

Rekommendationerna gäller till och med 14 mars.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd gäller precis som tidigare.

Anna Mattisson

[email protected]