Mystiken bakom Kållereds kyrka – Mölndals äldsta byggnad

I Mölndals äldsta byggnad råder det inget tvivel om att historien har haft sin gång. De gamla väggarna är 800 år gamla och bakom orgeln gömmer sig en målning utan dess like.

ANNONS
|

Varje lördag och söndag under juli månad har Staffan Bjerrhede befunnit sig utanför Kållereds kyrka. På ett litet bord har han ställt fram hembakade kakor och en termos med kaffe. För den som vill erbjuds även en guidad visning i kyrkan – kommunens äldsta byggnad.

– Sammantaget har det kommit runt 100 personer till guidningen, kulturevenemang och kaféet, säger Staffan Bjerrhede, ordförande på Kållereds hembygdsförening.

Under lördagen är det strålande sol och klockan ett är det ett planerat dop i kyrkan. Lite senare ska en bröllopsvigsel äga rum så i den tysta medeltida lokalen kommer bänkraderna att fyllas. Men när Staffan Bjerrhede visar runt så är det total tystnad.

ANNONS

– Det är en medeltida kyrka, väggarna är från 1200-talet men kyrkan är ombyggd i flera omgångar, säger Staffan Bjerrhede.

Krig i Kållered

Kyrkan är placerad högt uppe på en kulle. När den byggdes för första gången fanns det inte så mycket träd runt omkring. Då gick det att se kyrkan från Kållereds centrum och platsen i sig var Kålleredsbornas samlingsplats.

– Det fanns en liknande kyrka i Fässberg och en i Lindome. Det finns faktiskt många romanska kyrkor i Västra Götaland.

Idag är det främst väggarna som har bevarats i kyrkan. Resten har tillkommit senare.

– Så mycket medeltida finns inte kvar för det var mycket krig här. Lindome tillhörde Danmark så riksgränsen gick här mellan Lindome och Kållered. De var inte förrän efter 1645 som man började satsa på kyrkan. Då bedömde man att det var fred.

Offerplats

Enligt Staffan Bjerrhede så är kyrkan placerad på en plats som inte bara har att göra med att den skulle gå att se på långt håll. Innan marken blev kristen förekom något helt annat på platsen.

– Man ville att den skulle synas men man har också hittat rester från en offerplats där det förekommit riter.

Vad var det som offrades?

– Det vet man inte men man byggde en kyrka för att ta loven från hedendomen.

Himlen och helvetet

Runt omkring i kyrkan finns små detaljer som avslöjar stora historier. På altaret står året då det restes i kyrkan, 1669, men gulddetaljerna på sidan sattes dit under 1700-talet. Ingången till kyrkan var ursprungligen på ena långsidan och målningen i taket är inspirerat av en av de främsta renässansmästarna – Rafael.

– Vi tror att det var ett plant tak innan 1700-talet. Sen blev det modernt att måla taken. Det var en konstnär som hette Erik Grijs och detta var hans sista arbete. Men han målade inte fritt, säger Staffan Bjerrhede och fortsätter:

– Den föreställer Kristi förklarings dag. Rafael hade en tavla som nu hänger i Vatikanen. Men Erik Grijs fick inte plats med hela tavlan så det vi ser här är bara en del av den.

Ovanför ingången är det en balkong med en orgel. På vänster vägg föreställer motivet paradiset där människor och oskyldiga djur springer mot ljuset. På höger sida däremot visas en scen som hör hemma i en spökhistoria.

– Han målade helvetet på den andra sidan och man kan se att han hade roligare när han målade den, helvetet var roligare.

Kyrkan och sjöfarten

Runt om i kyrkan finns flera detaljer om havet. Dopfunten är utformad som en båt och på foten syns vågor. Ovanför hänger en trämodell av Göteborgs kanske kändaste skepp – Ostindiefararen. Varför kyrkan, som inte har någon geografisk koppling till havet har en så stark anknytning skeppet har troligtvis att göra med två män som jobbade i Göteborgshamnen.

– Den ena hette Anders Almroth och han var direktör på Ostindiska kompaniet. Den andra var Peter Bagge, han hade ett skeppsverk i hamnen. De har varsitt gravkor utanför kyrkan, säger Staffan Bjerrhede.

Skeppet som hänger ifrån taket är ett vittnesmål från en annan tid. På skeppet finns flera passagerare och inför att kopian som numera ligger vid Eriksberg skulle sjösättas 2003 kom historiker på besök för att studera hur besättningen klädde sig.

Återkommer nästa sommar

Söndagen den 31 juli är sista dagen för i år som Staffan Bjerrhede genomför visningarna. I augusti kommer det anordnas två musikevenemang i kyrkan men sedan stängs även den. Det är bara under sommaren, julen och påsken som den har öppet.

– Det är fascinerande att den är 800 år gammal. Tänk vad många som har stått här på stigen utanför och skvallrat genom åren, det var här man träffades.

Kommer du att genomföra fler guidade turer nästa år?

– Ja. Om församlingsrådet vill det, säger Staffan Bjerrhede och skrattar.

LÄS MER:Bostäder och restauranger planeras i Mölndals gamla fabriker

LÄS MER:Efter 50 års reparerande – nu tvingas Leif att stänga sin verkstad

LÄS MER:Efter senaste stoppet – därför stannar klockorna i Fässbergs kyrka

ANNONS