När coronan kom till Mölndal – så lät det i början av 2020

För drygt två år sedan kom det nya viruset till Sverige och Mölndal. Då rapporterade Mölndals-Posten bland annat om tidiga fall på arbetsplatser och en kommunanställd som varit i Kina. Här är de första artiklarna vi skrev om coronaviruset.

ANNONS
|

Allra första gången Mölndals-Posten nämnde coronaviruset var i ”Nyhetsfrågan” – en enkät som publicerades i papperstidningen 30 januari 2020. Då fick tre personer svara på frågan: Är du orolig för coronaviruset?

Svaren skiftade. En av personerna var lite orolig medan de andra två var lugnare.

– Nej jag är inte orolig. Jag tror att det är lugnt för oss här i Sverige, sa Anita Johansson från Kållered.

Då kunde hon förstås inte veta att det nya viruset, som då spreds i Kina, skulle påverka hela världen och allt från äldreomsorgen till lokala företag i flera års tid.

ANNONS

Oron växte

Så småningom växte oron bland allmänheten och i februari rapporterade Mölndals-Posten om en kommunanställd som varit i Kina, och hur Astra Zeneca såg på framtiden.

Sedan tog rapporteringen fart ordentligt, när de första fallen i både Sverige och Mölndal konstaterades.

Efter det har coronaviruset varit ett återkommande inslag i nyhetsrapporteringen och Mölndals-Posten har berättat om allt från trycket på vården till lättade restriktioner.

Samhället öppnar upp

I dag, 9 februari, öppnar samhället upp igen men pandemin lär påverka oss under en lång tid framöver. Om inte annat genom våra minnen av den.

Men hur lät då de där rapporterna från februari och mars 2020? Här är några av Mölndals-Postens första artiklar om coronaviruset.

Artiklar om corona

Är du orolig för coronaviruset?

Den frågan ställde Mölndals-Posten till tre personer 30 januari 2020. Då spreds viruset i Kina men hade ännu inte kommit till Sverige. Så här svarade de som fick frågan på stan.

Sakari Lehtonen, Göteborg: Nej just nu är jag inte så orolig. Det är så långt bort. Men man börjar undra när sånt här händer.

Anita Johansson, Kållered: Nej jag är inte orolig. Jag tror att det är lugnt för oss här i Sverige.

Gunnel Eliasson, Mölndals innerstad: Ja, lite orolig är jag. Det är väldigt lurigt. Jag tycker att man ska vara försiktig.
Artiklar om corona

Ingen karantän för anställd

31 januari 2020 skrev Mölndals-Posten att en person som jobbade med skolverksamhet i kommunen skulle komma hem från Kina. Mölndals stad hade då inga riktlinjer för att sätta Kinaresenärer i karantän utan hänvisade till Folkhälsomyndigheten, som då inte hade infört några restriktioner.
Vid den här tidpunkten hade precis det första svenska coronafallet upptäckts, samtidigt som enstaka fall rapporterades från andra länder utanför Kina. Experterna på Folkhälsomyndigheten var relativt lugna. ”Myndigheten betecknar risken för spridning i det svenska samhället som låg, men uppger samtidigt att det inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks”, står det i artikeln.
Artiklar om corona

Coronaviruset: "Det är ett osäkert läge"

19 februari skrevs en artikel där Astra Zeneca i Mölndal fick spekulera kring framtiden. Företaget räknade med att coronavirusets framfart i skulle påverka deras verksamhet men kunde inte riktigt säga hur. Presschefen Christina Malmberg Hägerstrand menade att det var för tidigt att avgöra om ringarna på vattnet skulle sprida sig så långt som till Mölndal. Samtidigt begränsade företaget sina affärsresor till Kina.
Artiklar om corona

Coronasmittad mans arbetsplats stänger

28 februari kom en rapport om coronasmitta i Mölndal. Det handlade om en man som hann komma tillbaka till jobbet på företaget Sulzer efter semestern i norra Italien och jobba i tre dagar innan han blev sjuk. Mannens arbetsgivare valde då att stänga ner hela arbetsplatsen. Runt 40 anställda på kontoret i Åbro fick hålla sig hemma.
– Det finns en risk att de har smittats, därför har vi satt dem i karantän. Vi följer de myndighetsregler som finns i Sverige, sa Domenico Truncellito, chef för extern kommunikation på Sulzer, till Mölndals-Posten.
Artiklar om corona

Smittskyddsläkaren: "Onödigt att vara orolig"

29 februari publicerades en artikel där smittskyddsläkaren Peter Ulleryd var intervjuad. Han ville uppmana till lugn och sa att det inte fanns anledning till oro, trots att det då fanns smittade i Västra Götalandsregionen och Mölndal.
– Det är onödigt att vara orolig. I vissa områden har det skett en okontrollerad smittspridning och det är omöjligt att gissa hur det kommer se ut framöver. Det kanske kommer att avta och det kanske kommer att bli mer, sa han till tidningen.
Peter Ulleryd sa också att det främst är de som haft en nära kontakt med en smittad person som själva blir smittade.
– Det är främst nära kontakter. Familj och andra som bor under samma tak. De huvudsakliga smittvägarna är kontakt, alltså inte om man åker samma buss eller står i samma kö.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS