Naturskyddsföreningen i Mölndal ska demonstrera mot byggplanerna i Lunnagården

Planerna på ett nytt industriområde i Lunnagården kritiseras av miljöskäl. På onsdag kväll planerar Naturskyddsföreningens Mölndalskrets en manifestation utanför Stadshuset för att få politikerna att tänka om.

ANNONS
|

Sedan ett par år tillbaka planeras ett nytt industriområde i lantliga Lunnagården, nära Sisjöbadet. Det rör sig om 155 000 kvadratmeter som ska bebyggas samt en ny stor väg som ska binda ihop Åbro och Sisjön.

Naturskyddsföreningens Mölndalskrets har varit emot byggplanerna hela tiden och nu planerar de alltså en manifestation utanför Stadshuset onsdag den 19 oktober mellan 17 och 18. Då har det nya kommunfullmäktige sitt första sammanträde och föreningen vill väcka politikernas uppmärksamhet kring bygget.

Fin jordbruksmark att värna

En av dem som kommer vara på plats med plakat och flygblad är Lena Sjödell, ledamot i styrelsen.

– I bästa fall får vi kommunfullmäktige att tänka till innan de klubbar beslutet. Det här är ett sätt att försöka påverka dem till en naturinriktning istället för en tillväxtinriktning. När marken väl är bebyggd kan man inte odla där någonsin, eller i alla fall inte på flera hundra år. Det är synd på så fin mark, den bästa i Mölndal, säger hon.

ANNONS

Exakt när beslutet ska tas är inte klart men Naturskyddsföreningen vill påverka politikerna innan de ska ha sina gruppmöten.

Vad hoppas ni på för uppslutning på onsdag?

– Det är alltid svårt att locka folk, men alla som stödjer frågan är välkomna. Sedan hoppas vi att politikerna inte kommer i sista stund utan är i god tid till sitt första möte så att vi får prata med dem, säger Lena Sjödell.

Stadens näringslivschef, Carina Kloek-Malmsten, uttalade sig i positiva ordalag om byggplanerna i början av året

– Det kommer att betyda ett stort tillskott för Mölndal. Fler företag kommer få möjlighet att etablera sig. Det här är ett oerhört bra läge för företag – ett synligt läge nära de stora vägarna, och det kommer bli bra transportleder in och ut härifrån, säger Carina Kloek-Malmsten.

Hindrar vilt att passera

Naturskyddsföreningen är av en annan åsikt.

– Bygget är ingen bra idé av flera orsaker. Tidigare har det inte ansetts att jordbruksmarken där alls ska bebyggas men den har naggats alltmer genom åren och bebyggts mycket från både Sisjön och Mölndal. Så idag är det inte så mycket kvar, säger Lena Sjödell.

Naturskyddsföreningen menar att bebyggelsen skulle öka barriäreffekten mellan Änggårdsbegen och Sandsjöbacka som Söderleden redan idag skapar.

– Vi har jobbat en hel del för att få gehör för Tremilaparken som skulle sträcka sig från Ängårdsbergen över Fässbergsdalen, Lunnagården, Balltorp och ner till Sandsjöbacka och där viltet skulle kunna röra sig fritt. En utbyggnad skulle motverka den. Dessutom är jag tveksamt till om vi kan fortsätter tänka tillväxt i samma utsträckning som tidigare. Vi får nog börja tänka i resurssnåla termer istället.

LÄS MER:Balltorps stallgårdar är en av Mölndals övergivna platser – så ser anläggningen ut i dag

LÄS MER:Nu tas första steget mot Lunnagårdens industriområde

LÄS MER:Politiker ställdes till svars om Lunnagårdens framtid

ANNONS