Nordic Water stoppades av tullen – skulle exportera till Ryssland

Mölndalsföretaget Nordic Water försökte exportera varor till Ryssland under det pågående kriget i Ukraina – men stoppades av svenska tullen, avslöjar Ekonomiekot under onsdagen.

ANNONS

Tullen fick den femte maj veta att vattenreningsföretaget Nordic Water, med säte i Mölndal, förberedde en leverans med varor till det ryska statskontrollerade oljebolaget Gazprom Neft.

Det ska handla om ytslamskrapor, som är rengöringsanordningar som kan användas inom industrin.

Tullverket stoppade leveransen den 5 maj och startade en granskning.

Under tiden myndigheten granskade företaget hann sanktioner träda i kraft och leveransen förbjöds sedan helt och hållet.

– Sanktionerna gällde inte när vi tänkte skeppa iväg leveransen. Men tullens granskning drog ut på tiden och sanktionerna trädde i kraft innan vi hann få grönt ljus, säger Domenico Truncellito, kommunikationsansvarig vid Sulzer till Ekonomiekot.

Nära band till Putin

Viktor Vekselberg är största ägare i koncernen Sulzer – som Nordic Water ingår i. Han är en rysk oligark som ska ha nära band till Rysslands president Vladimir Putin och har förts upp på flera sanktionslistor, rapporterar Ekonomiekot.

Enligt Domenico Truncellito har Vekselberg inget med leveransen som Nordic Water förberedde att göra.

– Nej, nej, inte alls, säger han till radion.

Mölndals-Posten har sökt Tullverket för en kommentar kring hur arbetet gick till när man stoppade Nordic Water som stod i begrepp att leverera varor till oljebolaget Gazprom Neft.

Tullverket vill dock inte kommentera sitt arbete utan skriver till tidningen:

”Tullverkets roll är att följa EU:Kommissionens sanktionsbestämmelser mot Ryssland och Belarus efter kriget i Ukraina. Vi uttalar oss inte om hur det kontrollarbetet går till. Vi uttalar oss inte heller om enskilda bolag eller personer som är föremål för kontroll enligt EU:s sanktionslista.”

ANNONS