Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander: Nu är det dags för Årets superkommun att ta en detox och fokusera på det viktiga

Det är roligt att få pris. Men ibland får man känslan av att Mölndals pokaler och slagord skymmer det som är viktigt på riktigt.

Det är inte mycket som slår känslan av att få ett riktigt fint pris. Jag minns utmärkelsen som Årets bästa kamrat i Slottsbergsskolan 1991 – hur studierektor Åke ropade upp mitt namn inför alla klasskompisar och föräldrar på skolgården och hur jag mäkta stolt vandrade fram för att ta emot mitt fina diplom.

Som vuxen är betydligt svårare att få uppmärksamhet av det där slaget, det ska gudarna veta. Men det finns faktiskt några vuxna som har många och ständigt återkommande chanser att få pris. Nämligen de som har högt uppsatta jobb i en kommun.

LÄS MER: Efter fina priset – nu vill kulturchefen ha en extra miljon

Obegränsat utbud

Utbudet av utmärkelser som svenska kommuner kan vinna är närmast obegränsat. Bäst att leva, Sveriges godaste kranvatten, Bästa skolkommun, Sveriges mest robusta kommun, Sveriges miljöbästa kommun – och om allt annat skiter sig går det också att sopa hem Svenskt näringslivs legendariska rankning av alla svenska kommuner.

Sen har vi ju då Årets superkommun, som Mölndal vann under buller och bång i maj förra året. Och Årets kulturkommun som Mölndal har kunnat titulera sig under hela 2021.

Kul förstås för politiker, tjänstemän och... Vem mer? När vår reporter Martin Björklund skulle ta tempen på hur Mölndalsborna egentligen upplevt det storslagna året som Årets kulturkommun blev responsen extremt sval.

LÄS MER: Tufft år för kulturen: "En viktig del av livet försvinner"

Superkommunstämpeln, hur är det med den då? Det ingick inte i Martin Björklunds ambitiösa enkät men mitt intryck är att den mest används med ironiska förtecken av missnöjda Mölndalsbor i sociala medier eller på insändarsidan.

Rankningar är kul – men...

Min slutsats är ungefär den här. Kommunrankningar av olika slag är säkert kul för kalenderbitaren – men deras existens kan nästan alltid förklaras med att ett företag eller organisation vill skapa maximal uppmärksamhet runt sitt eget varumärke.

Tidningen Dagens Samhälles PR-ansvariga gnuggar förstås händerna för varje artikel i nationella och lokala tidningar om Årets superkommun. Fackförbundet Vision tackar och bockar ödmjukast för uppmärksamheten kring Årets kulturkommun.

LÄS MER: Mölndal utnämnd till Årets superkommun: ”Det finns något för alla”

Efter ett spännande år fyllt av konfetti och firande är mitt råd till Mölndals stad att göra en pokaldetox under 2022, skippa slagorden och fokusera fullt ut på skola, barnkultur, trygghet, ekonomi, trafik och allt annat viktigt. Ja, okej, lite 100-årsjubileumsfirande är går väl an också.

Själv lovar jag att vi på Mölndals-Posten ska vara ännu lite mer svårflörtade än tidigare när det gäller att referera kommunrankningar där den verkliga betydelsen är diskutabel.

Vi kan väl stämma av om ett år hur det har gått?

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.