Storbranden i Lindome gjorde att många stod utan hem. Nu har alla blivit erbjudna ersättningslägenheter i väntan på att få flytta tillbaka.
Storbranden i Lindome gjorde att många stod utan hem. Nu har alla blivit erbjudna ersättningslägenheter i väntan på att få flytta tillbaka. Bild: Jenny Ingemarsson

Nu börjar rivningen efter branden i Lindome: ”En utmaning”

Branden i Lindome gjorde att många på Tåbrovägen förlorade sina hem. Nu ska resterna rivas och nya lägenheter byggas.
– Vi kommer erbjuda dem som har bott på adresserna att få första tjing, säger Marie Keidser von Heijne på Förbo.

ANNONS
|

I samband med branden i april förstördes och skadades många av lägenheterna på Tåbrovägen. Fastighetsägaren Förbo har under de senaste veckorna arbetat med att hitta ersättningslägenheter åt de drabbade.

– Nu har alla som inte kan bo kvar blivit erbjudna ersättningslägenheter, berättar Marie Keidser von Heijne, kommunikationschef på Förbo.

LÄS MER:Efter storbranden: Nu försöker Gunilla bygga upp sitt nya hem

Komplext rivningsläge

Arbetet med att hitta ersättningslägenheter har pågått i flera veckor. Men nu är det dags för nästa fas som innebär rivning. Sedan några dagar tillbaka pågår en lättare rivning invändigt där till exempel kök och garderober tas bort.

– Någon gång i nästa vecka kommer den lite tyngre rivningen att påbörjas. Då handlar det om att riva väggar och att plocka ner fasaden, berättar Marie Keidser von Heijne.

ANNONS

Hon berättar även att det är ett komplext rivningsläge då det gäller att bevara det som inte har skadats. Rivningen måste anpassas till varje lägenhet och dess skadeläge.

– När själva uppbyggnaden kan börja beror lite på vad som kommer fram vid rivningen. Men förhoppningsvis kan byggfirman dra igång i sommar, säger Marie Keidser von Heijne.

LÄS MER:Efter storbranden: Grannarna på Tåbrovägen har fått ett band för livet

Oklart vad de nya hyrorna landar på

Huset på Tåbrovägen byggdes 1968–1969. Tanken är att de nya lägenheterna ska se ut som de gamla.

– Det blir en utmaning att få de gamla lägenheterna att hänga ihop med de nya. De behöver smälta ihop på ett snyggt sätt, berättar Marie Keidser von Heijne.

Det beräknas ta minst ett och ett halvt år innan de nya lägenheterna är färdiga. Marie Keidser von Heijne berättar att de som tidigare bodde i lägenheterna kommer bli erbjudna att få flytta tillbaka så fort de nya står klara.

LÄS MER:Polisen om utredningen efter storbranden

– Vi kommer erbjuda dem som har bott på adresserna att få första tjing. Sedan får vi se om det passar att flytta tillbaka då, säger Marie Keidser von Heijne.

Vad de nya hyrorna kommer landa på kan hon inte svara på än.

– När vi är klara med lägenheterna kommer vi ha en förhandling med hyresgästföreningen. Hyran kommer utgå från standarden, berättar Marie Keidser von Heijne.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS