Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Nu bor det folk i omstridda huset i Toltorpsdalen – hyrorna börjar på 10 000 kronor

Sedan i oktober har både företagare och privatpersoner fått flytta in i det omdiskuterade huset på Bagerigatan. Fortfarande står nästan hälften av lägenheterna tomma men vd:n är optimistisk inför framtiden.

Huset på den gamla bensintomten i Toltopsdalen har varit omdebatterat. Till en början var planen att det skulle bli nya bostadsrätter. Senare var tanken att Mölndals stad skulle använda lokalen för att ge tak över huvudet åt studenter och nyanlända. Efter en intensiv diskussion där grannarna i området överklagade till förvaltningsrätten stod det klart att även den planen skrotades.

Slutligen blev det bestämt att bostäderna skulle användas som företagslägenheter. Fastighetsägarna Westhouse och Månsson Fastigheter ingick ett tioårigt avtal med Företagsbostäder som nu hyr ut lägenheterna.

LÄS MER: Fyrorna på Toltorpsskolan skapade Toltorp Trail – säkrade pengarna till lägerskolan

Gäster första natten

Det var i oktober förra året som lägenheterna började hyras ut.

– Som alltid när man öppnar ett lägenhetskomplex tar det tid att fylla upp. Denna gången trodde vi det skulle ta längre tid än vanligt med tanke på pandemin. Det har dock gått bättre än vad vi trodde och vi hade gäster från första natten, berättar Mattias Stengl, vd för Strawberry Living som är moderbolaget till Företagsbostäder.

Öppningen gick bättre än planerat trots att det dök upp några mindre överraskningar som en vattenläcka. Under hösten 2020 var cirka 25 procent av lägenheterna uthyrda. I början av 2021 hade siffran ökat till 60 procent. Och så ser det även ut nu. De 66 lägenheterna, varav 49 är studioettor och 17 är treor, ligger på Bagerigatan i Toltorpsdalen och hyrs ut till både företag och privatpersoner.

– Ett typexempel på en person som bor här är en it-konsult som stannar i ungefär fyra månader, berättar Mattias Stengl.

Han berättar även att lägenheterna kan fungera som en tillfällig lösning för personer som är mellan bostäder.

LÄS MER: Tomma äldreboendet får nytt liv: ”Finns behov”

Minimalistisk design

Inredningen i lägenheterna är minimalistisk och inspirerad av skandinavisk design. På borden står skålar med frukt och på sängarna ligger handdukarna vikta som på hotell. Mattias Stengl berättar att fokus har varit att göra livet enkelt för hyresgästerna.

– Det ska inte vara glossy utan kännas mer som ett hem. Vi har fokuserat på att göra det enkelt för människorna som bor här. Vi tänker på hur livet ska fungera smidigt även utanför lägenheten, berättar Mattias Stengl.

Vad har ni gjort för att göra det smidigt?

– Vi har bland annat ett cykelförråd, parkeringsplatser och digitala nyckelskåp, säger Mattias Stengl.

Till hösten kommer de även att lansera en app där hyresgästerna kan beställa extra städning, matkassar eller chatta med personalen.

LÄS MER: Stordalen besökte sitt nya hotell: ”Vi kommer ta oss ur krisen”

10 000 kronor per månad

Priset för att bo i en av studiolägenheterna, som är runt 40 kvadrat, börjar på 10 000 kronor. Priset varierar beroende på hur länge hyresgästen stannar. Men 10 000 är det lägsta beloppet.

– Om det är ett par som bor i en av studiolägenheterna i till exempel fyra månader kan det kosta 12 000 kronor per månad. Stannar gästen länge blir månadskostnaden billigare, berättar Mattias Stengl.

LÄS MER: Efter långa pausen – nu stickar vännerna tillsammans på The Weaver

Planer för sommaren

Inför sommaren väntas det bli lugnare i huset. Mattias Stengl berättar att de nu försöker nå ut till familjer eller personer som vill hemestra i Göteborgsområdet.

– Vi försöker nå ut via våra sociala medier. Vi märker att många har fått upp ögonen för att resa mer sällan men stanna längre under pandemin, berättar Mattias Stengl.

Han lägger till:

– Till hösten tror vi att det kommer dra igång rejält. När pandemin lugnat sig kommer det finnas ett stort rekryteringsbehov igen. Jag tror att 90 procent av lägenheterna kommer vara uthyrda då.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.