Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Nu drar bröllopssäsongen i gång – Emma och Mikael gifte sig i solen

Emma Österling och Mikael Hysén firade kärleken under den gassande junisolen. Att gifta sig under årets varma månader är populärt – och kanske ännu mer aktuellt under pandemin.

Solen gassar över Gunnebo slott. I en skogsdunge står Emma Österling och Mikael Hysén. Om bara några minuter ska de gifta sig.

– Emma är jättefin, säger Sofia Simonsson Hysén.

Hon är åtta år gammal och känner sig pirrig inför att hennes pappa och bonusmamma ska gifta sig.

Parets familjemedlemmar står runt brudparet och ler stort. Själva giftermålet i sig går snabbt. Båda säger ja, ringar träs på och händer applåderar. Johan Petterson, Mikael Hyséns pappa, utbrister:

– Nu är du äntligen en i familjen Emma.

Alla skrattar åt Johans kommentar. Barnen serveras coca cola och de vuxna mousserande vin. Sedan skålar de för kärleken.

LÄS MER: Mölndal efterlyser invånare nummer 70 000

Nu börjar bröllopssäsongen

Trots att 2020 var ett rekorddåligt år sett till antal giftermål visar statistik från Statistiska centralbyrån att juni, juli och augusti var de populäraste månaderna för att ingå äktenskap. I fjol gifte sig 39 procent under just dessa tre månader. Precis som förra året behöver par som planerar ett sommarbröllop i år ha pandemin i åtanke. Emma och Mikael valde att gifta sig i juni för att sedan ha en större fest i augusti – då hoppas de på att fler har fått vaccin och att restriktionerna lättat ytterligare.

– Först funderade vi på att ha vårt bröllop utomlands. Men det kändes krångligt. Vi kom på att vi inte har något att vänta på egentligen, berättar Emma.

LÄS MER: Hundratals bröllopsklänningar stals från Ivory & Grace

Aldrig drömt om ett flådigt bröllop

Att gifta sig under pandemin kändes inte som ett större problem. Emma berättar att hon aldrig drömt om ett flådigt bröllop med hundratals gäster. En mindre sammankomst kändes bättre.

– Det som är lite tråkigt är att vi får vara så få personer under vigseln. Samtidigt planerar vi för att ha en fest i augusti. Då får vi möjlighet att träffa alla, berättar Emma.

Att gifta sig under sommaren kändes som en solklar idé. En varm dag i en fin miljö tillsammans med de närmsta var lockande. Och dagen bjöd på solsken så det räckte.

Lättade restriktioner: Det här gäller för vigslar

En religiös vigsel kan i regel ses som en allmän sammankomst för religionsutövning. Om vigseln ses som en allmän sammankomst och sker inomhus får 50 personer delta om de har anvisad sittplats. Sker vigseln utomhus får 500 personer delta om de har en anvisad sittplats, annars får 100 personer delta. En borgerlig vigsel är däremot inte en allmän sammankomst och omfattas inte av det nya deltagartaket.

I Mölndals stad får totalt fem personer delta vid en vigsel i stadshuset. De som får närvara är brudparet, två vittnen och vigselförrättaren. Vid borgerliga vigslar utomhus följs Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Källor: Länsstyrelsen Västra Götaland och molndal.se.

Möjlighet att vara utomhus

Fredrik Lesell, vigselförrättare, pustar i sin svarta kostym. Han har precis vigt Emma och Mikael. Dagens bröllop är början på en bröllopstät sommar.

– Jag ser att det är fler som gifter sig under sommarhalvåret. Många vill gifta sig utomhus och det blir lättare att hålla avstånd nu under pandemin, berättar Fredrik Lesell.

Han fortsätter:

– Under sommaren är det många som vill ha trädgårdsbröllop. Paren har ceremonin i sin egen trädgård eller så lånar de någon annans.

LÄS MER: Jessica zoomar in prinsessor och gravida på bilder från sagans värld

Även Johannes Imberg, församligsherde i Fässbergs församling, ser att fler vill gifta sig under sommarmånaderna.

– Jag tror att det handlar mycket om att brudparet vill kunna ta en viss typ av bilder och ha en viss typ av fest, säger Johannes Imberg.

Han berättar även att det är fler bokade vigslar i sommar jämfört med förra året.

– Jag tror att fler har börjat acceptera corona som en del av vardagen. Man vill inte vänta hur länge som helst, säger Johannes Imberg.

Planer efter vigseln

Vid Gunnebo slott börjar familjerna packa ihop medan brudparet fotograferas. Vad som händer senare är inte bestämt än.

– Vi åker nog hem och äter lite middag, berättar Emma Österling. Hon förklarar att bröllopet blev som tänkt. Det gick snabbt och smidigt.

– Vi har pratat lite om vår bröllopsresa. Den får bli om en tag men jag skulle gärna åka till Italien eller Mexiko. Men först är det bröllopsfest i augusti.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.