Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu kan kameror bildinspela vid entrén.  Bild: Jonas Lindstedt
Nu kan kameror bildinspela vid entrén. Bild: Jonas Lindstedt

Nu får Mölndals sjukhus spara filmövervakning vid entréområdet

Efter en dom i förvaltningsrättens är det nu klart att kameror får övervaka och spara bildmaterial från entréområdet vid akutmottagningen på Mölndals sjukhus.
– Det är ett bra hjälpmedel, säger säkerhetschefen.

Den 20 november 2020 beslutade Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att de ger Västra Götalandsregionen tillstånd att ha kamerabevakning dygnet runt i realtid av vissa områden på Mölndals sjukhus. Men det fanns en hake – regionen fick inte spela in materialet.

Som Mölndals-Posten tidigare rapporterat har flera brott polisanmälts på sjukhusområdet. Men utan bildinspelning är det enligt regionen i princip omöjligt att använda kamerabevakningen i brottsutredande syfte.

LÄS MER: Tio skadade från explosionen vårdas på Mölndals sjukhus

En av tre

Beslutet överklagades och förvaltningsrätten prövade fallet. Regionen ville få rätt att bildinspela på tre ställen på sjukhusområdet i Mölndal. Men när domen kom beviljades bara ett område – det inre entréområdet med väntrum och passage vid akutmottagningen. Men när det blir aktuellt att bildinspela är fortfarande oklart.

– Detta går inte svara på eftersom det beror på om någon av parterna kommer överklaga. Och när en dom har vunnit laga kraft så skall IMY skriva ut kameratillstånd. Först då är det aktuellt med inspelning av bildmaterial, skriver Peter Blom, säkerhetssamordnare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett mejl.

LÄS MER: Arbetsplatsolycka i Lindome – man skadad med motorsåg

Kan överklaga

Peter Blom uppger att sjukhuset ska granska domen och ta ett beslut om de ska överklaga eller inte. Men han menar att bildinspelning skulle öka tryggheten vid sjukhuset.

LÄS MER: Arg patient slog sönder vägg på Mölndals sjukhus – åtalas

– Kamerorna är en liten del i vårt säkerhetshöjande arbete och det är ett bra hjälpmedel som gör att våra patienter, personalen, besökande och studenter kan känna sig tryggare.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.