Karin Blomqvist är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad.
Karin Blomqvist är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad. Bild: Emy Jonsson

Nu får personer på äldreboenden sin tredje vaccindos

Nu vaccineras återigen personer på äldreboenden och i hemsjukvården – för att de ska få ett fortsatt starkt skydd mot covid-19.
– Det kommer ta sin lilla tid, men det är påbörjat, säger Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad.

ANNONS
|

Den 28 september meddelade Folkhälsomyndigheten att man nu rekommenderar en tredje dos vaccin till äldre. Det handlar om personer som har hemtjänst, kommunal hälso- och sjukvård eller bor på ett äldreboende, samt alla som är 80 år och äldre.

– Vi började vaccinera med dos tre samma dag som regionen gick ut med att vi kunde göra det. Då kunde vi tack vare god samverkan med ansvarig vårdcentral och snabbt agerande från sjuksköterskornas enhetschef direkt vaccinera 14 personer på Fässbergs äldreboende, säger Karin Blomqvist.

LÄS MER:Fritt fram för 80-plussare att boka en tredje vaccindos

Under oktober har vaccinationen på äldreboenden och inom hemsjukvården fortsatt.

– Vi betar av det allt eftersom. Vi vill bli klara innan vaccination av den årliga säsongsinfluensan drar igång, vilket brukar vara i november. Det beror på att det ska gå en vecka mellan att man tar covid-vaccinet och influensavaccinet, säger Karin Blomqvist.

ANNONS

En påfyllnadsdos

Enligt Folkhälsomyndigheten har alla vaccinerade fortfarande ett gott skydd mot svår sjukdom och död i covid-19. Däremot verkar det som att effekten av vaccinationerna som genomfördes tidigt i våras börjat avta, främst bland personer över 80 år.

LÄS MER:Vaccination mot corona i alla högstadieskolor i Västra Götaland

I flera regioner har det också rapporterats om fler fall av covid-19 på äldreboenden. Förhoppningen är att en påfyllnadsdos av vaccinet ska vända den trenden.

I Mölndal har det dock varit lugnt, enligt Karin Blomqvist.

Har det varit några covid-fall på äldreboenden eller inom hemsjukvården under hösten?

– Nej, inte bland de äldre. Vi kanske hinner mota Olle i grind där om vi har tur. Vi fortsätter också att följa rutinerna för att hindra smittspridning.

LÄS MER:Med dragqueen och rockrävar – så festade Mölndalsborna när restriktionerna släppte

Bra att ta kontakt med vårdcentralen

Mölndals stad vaccinerar personer på äldreboenden och inom hemsjukvården. De som enbart har hemtjänst, och till exempel får hjälp med matlagning och städning, får däremot sprutan av sin vårdcentral.

– Vårdcentralerna ska ringa upp de äldre för att boka tid. Men om man har hemtjänst kan det ändå vara bra att kontakta sin vårdcentral, så att man inte hamnar mellan stolarna, säger Karin Blomqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS