Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu går det att sitta ned på bibblan igen

Den 15 juli lättade restriktionerna ännu ett snäpp. På stadsbiblioteket i Mölndal betyder det att de fasta sittplatserna går att använda igen.
– Nu kommer säkert fler, också de som är äldre än jag och som inte gärna står, säger besökaren Klas Hermansson.

– Det är lättare att sitta och läsa nu, men det är fortfarande bara öppet för korta besök. Var och en får ta hänsyn och hålla avstånd, säger bibliotekarie Nina Hedberg och visar runt.

LÄS MER: Restriktionerna lättar: Kvadratmeterregeln slopas

Svaga märken syns på de mjuka bänkarna i entrén från avspärrningstejpen som rivits bort under morgonen. Också en våning upp och på barnavdelningen finns det platser att sitta på igen.

Samtidigt är det mycket som fortfarande hålls stängt. Gulsvart tejp går tvärs över berättarrummets dörr, grupprummen är stängda och det går inte att ta emot klasser, läsgrupper eller författarbesök. Trots att skillnaden inte är så stor tycker Nina Hedberg att det känns skönt att få lätta på begränsningarna lite.

– Och det känns bra att vi tar lite i taget så det fortfarande känns tryggt.

Inte normalläge

Anledningen till att de fasta sittplatserna går att använda igen är att regleringen av hur många kvadratmeter som behövs per person i en lokal tagits bort.

LÄS MER: Kan krisen göra oss snällare?

– Vi tycker att det finns signaler på att vi kan öppna upp verksamheten mer och låta fler få sitta här. Samtidigt har vi ju Folkhälsomyndighetens råd och allmänna föreskrifter att följa, om att vi ska hålla avstånd och undvika trängsel. Vi är ännu inte tillbaka i normalläge. Därför är budskapet fortfarande att man ska göra snabba ärenden, säger Anette Hagberg, avdelningschef för biblioteken i Mölndal.

Stor lättnad

En som tagit tillfället i akt att få sitta ned är Klas Hermansson. Han har 300 meters promenad till biblioteket och brukar komma hit tre, fyra dagar i veckan för att läsa tidningen och låna böcker. Han berättar att det funkat bra också när det bara funnits ståbord att bre ut tidningen över.

– Men det är en stor lättnad att man kan vara här lite mer nu, säger han.

LÄS MER: Nytt bibliotek kan bli verklighet i Lindome

En våning upp är tidskriftsavdelningen, där han vanligtvis brukar djupdyka i flera olika titlar. Eftersom det inte gått att sitta och läsa de ofta rätt långa texterna har han dock oftast hoppat över det under pandemin. Trots att det gått att låna med sig tidskrifter hem.

– Jag läser hellre här, så tidskrifter har i stort sett fått vara under pandemin, säger han och förbereder sig på att kunna njuta av dem igen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.