Nu hårdnar kraven – dammet från bergtäkten måste minska

Dammet från bergtäkten i Kållered har i många år ställt till det för boende i närområdet. Känslan av hopplöshet har varit stor. Nu ställer miljöförvaltningen högre krav på Swerock – om inte dammet minskar blir det böter.

ANNONS
|

– De behöver göra mer än vad de gör nu. Det känns som att vi är den lilla människan mot den stora draken. Vad ska vi göra? säger Lars-Gunnar Larsson.

Han sitter i en fåtölj på sin lilla uteplats tillsammans med grannen Margit Andersson. De har känt sig uppgivna länge. Dammet från bergtäkten i Kållered har länge smutsat ner deras trädgårdar på Högenvägen, och vägbanorna vid cirkulationsplatsen nära utfarten till Östra Lindomevägen är ofta leriga eller dammiga.

– Under vintrarna är det som att köra ut på en leråker när dammet är fuktigt, berättar Lars-Gunnar Larsson.

Margit Andersson berättar att det knastrar när hon tvättar sina fönster. Hon har i flera års tid kommunicerat med Swerock som äger bergtäkten och nu vill hon se en förändring.

ANNONS

– När jag drar handen över ytor på min tomt glittrar mina händer efteråt. Det är inte pollen utan partiklar från täkten. Jag känner mig lurad, jag trodde inte att det skulle bli så här när jag flyttade hit, berättar hon.

LÄS MER:Nu packar Lars Brandin ihop Trollskogen i Livered: ”Det är så känslosamt”

Tog emot första klagomålet 2019

Fredrik Berlin, enhetschef på miljöförvaltningen, berättar att det var någon gång under 2019 som miljöförvaltningen tog emot det första klagomålet angående damningen från Swerocks transporter från bergtäkten i Kållered.

– Swerock spränger berg och då blir det allt mellan stenblock och ett fint mjöl. Det kan nästan liknas vid vetemjöl. När det här dammet är fuktigt fastnar det på bilarna och sedan torkar det och faller av, berättar Fredrik Berlin.

I juni förra året meddelade miljöförvaltningen Swerock om att de behövde komma till rätta med damningsproblematiken. Men problemen kvarstod.

Nytt förslag

Nu har det tagits fram ett nytt förslag där Swerock måste göra mer för att åtgärda problemet – annars blir det böter.

– Det är inte okej att det dammar så mycket. En del av åtgärderna handlar om att det inte ska uppstå betydande damning. De behöver även mäta halterna av partiklar och sedan utifrån de partikelhalterna göra en hälsobedömning, berättar Fredrik Berlin.

Om det fortsätter damma i hög grad kommer Swerock behöva betala 10 000 kronor vid varje tillfälle som den stora mängden damm konstateras av miljöförvaltningen.

Nyligen gav politikerna i miljönämnden tummen upp till förslaget. Beslutet ska nu skickas till Swerock och kommer börja gälla när företaget skrivit under och skickat tillbaka det till miljöförvaltningen. Även om beslutet överklagas kommer det att börja gälla omedelbart.

LÄS MER:Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

Medvetna om problemen

Jörgen Johansson, regionchef på Swerock, berättar att de är medvetna om att det det finns en oro hos personer som bor i närområdet.

– Vi är väl medvetna om att täkten ligger nära bostadsområden. Vi är och vill vara en del av samhället och då måste vi visa hänsyn till våra grannar. Vi har arbetat med flera olika åtgärder i många år, säger han.

Jörgen Johansson, regionchef på Swerock.
Jörgen Johansson, regionchef på Swerock. Bild: Privat

De tidigare åtgärderna har bland annat varit att vattna vägarna, salta och anpassa sprängningar efter väderlek. Men dessa metoder har inte varit tillräckligt effektiva – damningen har fortfarande varit ett problem för de boende i området.

Vad är det ni ska göra nu? Vilka åtgärder kommer ni ta till?

– Vi har lagt flera miljoner på en ny hjultvätt som vi började använda för två helger sedan. Vi upplever redan att vi ser ett förbättrat resultat, berättar Jörgen Johansson.

Han fortsätter:

– Vi har fört en dialog med de som bor i närheten länge och vi förstår att kommunen också behöver göra det. Vi har gått miljöförvaltningen till mötes i det här. Det kommer aldrig bli helt dammfritt på grund av järnvägen, motorvägen och transporterna från vår verksamhet. Men vi vill minska det så mycket som möjligt.

LÄS MER:50 år med Mölndal – vem bryr sig?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS