Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander skriver om vikten av att ibland vara lite jobbig. Bild: Katrin Niklasson
Fredrik Hofflander skriver om vikten av att ibland vara lite jobbig. Bild: Katrin Niklasson

Fredrik Hofflander: Nu har jag lärt mig – det är inte fult att vara besvärlig förälder

Ibland är det rätt att vara besvärlig. Till exempel när ens eget barn inte har det bra i förskolan eller skolan.

När jag fick barn för ganska exakt 13 år sedan lovade jag mig själv att aldrig någonsin bli en förälder som skulle bråka med pedagoger, skolor och rektorer. Eller en förälder som skulle välja någon annan förskola åt mina barn än den som ligger närmast.

Jag hade min uppfattning klar – de där föräldrarna var besvärliga i största allmänhet och tog sig själv och kanske framför allt sina barn på för stort allvar. Tyckte jag.

Då.

LÄS MER: Öppet brev till alla tjuvar – nu har jag en ny cykellampa som ni kan sno

Ett par år gick och jag höll mig till planen. Visst var det lite konstigt att sonen inte verkade trivas något vidare på den ganska stojiga förskolan. Och visst var det lite konstigt att pedagogerna inte sa vare sig hej eller hej då till honom när han kom dit eller gick hem.

Men jag skulle ju aldrig bli en besvärlig förälder. Så jag hämtade, lämnade, betalade min maxtaxa och såg glad ut.

Vi bildade en rebellgrupp

Ända tills en dag då en annan pappa berättade att han umgicks med seriösa tankar på att byta förskola åt sitt barn. Dagen efter berättade en mamma som anslutit sig till vår rebellgrupp att hon tittat närmare på ett föräldrakooperativ med liten barngrupp, fyra vuxna anställda och simskola till alla femåringar.

Jag vet inte hur det gick till men två år senare gick båda mina barn på kooperativet ifråga. Jag blev vald till ordförande och det kändes helt plötsligt fullkomligt naturligt att barnen stortrivdes och att jag själv tillbringade helgkvällar med att städa förskolans toaletter.

LÄS MER: Jag behövde akut hjälp – då fanns miraklet i taxiförarens handskfack

Föräldrar har flyttat sina barn

Jag tänker på de där åren när jag läser Teo Kristjanssons intressanta reportage om läget på Brattåsskolan i Kållered. Det handlar om föräldrar som bestämt sig för att vara just de där besvärliga föräldrarna som jag blev. Flera av dem har flyttat sina barn från skolan, andra kämpar vidare men i stark motvind.

Deras vittnesmål är oroande. De handlar om allt från stora brister i studiero till trakasserier, läraruppsägningar och vantrivsel.

– Vi vill se att det blir förändring för det här drabbar ju barnen som går kvar i skolan. Det spelar ingen roll om mitt barn inte längre går där, säger Anna Mårland, en av de föräldrar som talar ut i reportaget.

Jag fnyser aldrig mer igen

Är deras klagomål befogade? Eller är det så att skolan och dess ledning har gjort allt man rimligen kan kräva? Det kan förstås alla vi som saknar insyn i Brattåsskolans inre liv inte veta säkert.

LÄS MER: Jag vill bli Mölndals kommunpoet – det kostar er inte ens en miljon om året

Men en sak vet jag. Jag kommer aldrig någonsin fnysa åt föräldrar som fattar drastiska beslut när de upplever att deras barn inte har det bra. Numera har jag lärt mig att det ibland är en väldigt god idé att vara besvärlig.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.