Nu har kyrkans biståndsbutik i gallerian stängt: ”Lite mättat”

Där Svenska kyrkan i Mölndal tidigare hade en handla för andra-butik i gallerian står nu lokalen tom. Enligt Hanna Esping Östlin på Fässbergs församling beror det på att de har valt att samla resurserna på andra håll.

ANNONS

I slutet av mars öppnade Svenska kyrkan en konceptbutik på gallerians andra våningsplan. Idén, som kallades ”handla för andra”, var att gallerians shoppare skulle kunna köpa två exemplar av någonting i en av köpcentrets affärer, för att sedan gå till kyrkans butik och skänka bort den andra till behövande från Ukraina.

Sedan två veckor tillbaka är dock butikslokalen återigen tom.

– Vi kände dels att resurserna skulle göra bättre nytta på församlingshemmet, dels att det kanske var lite mättat på givandet just där i gallerian, säger Hanna Esping Östlin som är samverkanskoordinator på Svenska kyrkan i Mölndal.

Färre besökare

Successivt har antalet besökare minskat under de senaste veckorna. Som en första åtgärd slutade butiken att hålla öppet på lördagen, och gick därmed från fyra dagar öppet till tre.

ANNONS

– På lördagarna var det också svårast att få tag på personal och volontärer. Vi packade saker och hade alltid fullt upp, men mängden besökare minskade betydligt de sista veckorna. Till slut bestämde vi oss för att mobilisera resurserna till församlingshemmet i stället, där vi nu har mottagning en gång i veckan.

Varför tror du att det kom färre och färre människor?

– Vid sådana här händelser blir situationen till sist en del av vardagen. Det handlar inte om brist på omtanke, utan att det blir en normalisering av läget på något vis. Samtidigt märkte vi att vi fick fler besökare till församlingshemmet, att de som regelbundet skänkt saker i butiken hittade dit i stället.

Annat format framöver

Sammantaget anser hon att handla för andra-butiken var ett mycket lyckat koncept.

– Det var ett otroligt engagemang från Mölndalsborna. Sådan givmildhet och värme! På vissa av produkterna i vår lista blev vi nästan självförsörjande. Vi har också kunnat hålla viktiga samtal med medmänniskorna varje dag. Man tror kanske att det bara är på flyktingmottagningarna som sådana hålls och med dem som kommer hit, men behovet av samtal och stöttning i dessa tider är jättestort också för Mölndalsborna.

Funderar ni på att arrangera någonting liknande igen?

– Jajamän. Absolut. Kanske ändrar vi formerna lite grann dock. Att vi i stället för att ha en och samma plats under en längre tid, flyttar runt lite och gör punktinsatser enstaka kvällar och helger. Det passar bättre med våra resurser, och dessutom är det viktigt att vi finns där också på andra platser, säger Hanna Esping Östlin.

LÄS MER:Nu stänger Friskis och Svettis i Lackarebäck: ”Lite vemodigt”

LÄS MER:Sköna beskedet till 100-åringen: Strålande solsken i helgen

LÄS MER:Oskar Knubbes butik Vindpinad på Spinneriet i Lindome utsedd till Årets butik: ”Hisnande”

ANNONS