Nu kan alla se första målningen av Mölndal: ”Glad att den finns”

I sommar bjuder Mölndals stadsmuseum sina besökare på något alldeles speciellt: den första kända målningen av Mölndalsfallen. Fram till september finns bilden för allmän beskådan i en glasmonter, bara ett stenkast från platsen där konstnären en gång stod för snart 400 år sedan.

ANNONS
|

Den första kända avbildningen av forsen i Mölndal är en nära 400 år gammal akvarellmålning av den nederländske konstnären Allart van Everdingen. Till vardags förvaras verket i Stadshuset, förutom 2021 då det var på turné i Holland. Det gör att få har varit förunnade att se tuschteckningen.

Fram tills nu.

För den tillfälliga utställningen Forsen genom konstnärens ögon har Mölndals stadsmuseum lånat in målningen, som nu kommer att finnas för allmän beskådan fram till 11 september. Detta i den vrå som av museet kallas 45 kubik, och som tillägnas mindre utställningar med stark lokalanknytning.

Stark samhörighet

När utställningen invigdes söndag 26 juni var Onsalaborna Ulla-Britt och Hans Hellström först på plats. De hade kommit hit enbart för den anrika akvarellens skull.

ANNONS

– Min mamma växte upp på Kvarnbyn 25, och jag själv är född här. Så jag känner en stark samhörighet till forsen och till Mölndal.

Vad tänker du när du ser målningen?

– Den är ganska anonym. Det går inte att känna igen något hus eller så. Men samtidigt är det roligt att den visas upp och att alla kan se den. Jag tror att det är viktigt för dem som bor här att kunna se sin historia på det här sättet.

”Glad att den finns”

Ulla-Britts make Hans beskriver sig som ingift Mölndalsbo, och följde gladeligen med när hon föreslog utflykten.

– Tavlan är liten, ungefär som Mona-Lisa (skratt). Men det är väldigt intressant att se den. Vanligtvis bevaras bara bilder av stora monument och kända personer, men det är sällan man ser en vy av det här slaget. Jag är glad att den finns.

Utöver originaltavlan hittas också på utställningen en upplysande biografi över Allart van Everdingens liv och karriär, en installation där 1600-talskonstnärers verktyg visas upp, samt fler exempel på hur forsen har avbildats genom århundradena.

Bilden, som har ägts av Mölndals stad sedan1950-talet, tecknades förmodligen på plats vid Kvarnbyforsen år 1644. Allart van Everdingen (1621–1675) var då på resa längs med västkusten och besökte bland annat Mölndals vattenfall. På tuschteckningens baksida står det: “molendael buÿten gothenburgh na t'leven” (Mölndal nära Göteborg, efter livet/efter naturen).

LÄS MER:Konsten hjälpte henne att läka efter övergreppen – nu vågar Lisa Ström satsa på drömmen

LÄS MER:Mölndalskonstnären Nina Bondeson har sin största utställning någonsin på Göteborgs konsthall

LÄS MER:Hantverk i fokus på Kvarnbyns första Kvarnival: ”Det är där hjärtat är”

ANNONS