Mölndals galleria.
Mölndals galleria. Bild: Robin Aron

Nu kan galleriorna öppna för fler – nya lättnader från regeringen

Under torsdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en gemensam pressträff där man berättade att ytterligare pandemirestriktioner lättas.
– Jag vet att detta är efterlängtat då man haft 1,5 år av stora svårigheter och utmaningar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) under presskonferensen.

ANNONS

Nu på torsdag lättas det på fler restriktioner, allt enligt den plan som regeringen tidigare presenterat. Nu inleds steg 3 vilket bland annat innebär att alla säten kan bokas vid långväga kollektivtrafik och regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser och inomhusmiljöer försvinner.

Serveringsställen som tidigare endast fått ha fyra personer i sällskap per bord, ökas nu till åtta. Avståndet måste däremot fortfarande vara minst en meter mellan varje bord.

– Jag vet att detta är efterlängtat då man haft 1,5 år av stora svårigheter och utmaningar, säger Ibrahim Baylan, näringsminister, under måndagens presskonferens.

LÄS MER:Nu drar bröllopssäsongen i gång – Emma och Mikael gifte sig i solen

Två tredjedelar har fått en dos vaccin

I takt med att regeringen och Folkhälsomyndigheten kunnat konstatera att antalet smittade fortsatt håller sig till låga antal, meddelar man nu att man beslutat att hålla sig till den plan som lagts fram inför öppningen av Sverige. Under veckan har endast 23 personer krävt intensivvård och upp till 67 procent av Sveriges befolkning har fått minst en dos vaccin.

ANNONS

– Det totala antalet fall av covid-19 är fortsatt lågt men i andra delar av världen där man snabbt öppnat upp ser man en ökning. Deltavarianten har börjat dominera även här i Sverige, därför måste vi fortsätta hålla avstånd i sommar, annars riskerar vi ett sämre ingångsläge till hösten, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

LÄS MER:Trots lättade restriktioner: Midsommar ställs in igen

Under måndagen meddelade även Folkhälsomyndigheten att man inför en ny rekommendation för de som rest utanför de nordiska länderna att testa sig med PCR-test när de återvänder till Sverige.

– Importen av smittan är ett av orosmomenten nu när smittspridningen är så låg här i Sverige. Det gäller att vara försiktig och uppmärksam när man är hemma igen, testa sig och jobba hemifrån om man kan det, säger Anders Tegnell.

LÄS MER:Rusning till Åby arena för att bli vaccinerad mot covid-19

Test vid ankomst efter utlandsresa

Rekommendationen om testning gäller alla som reser in i Sverige, med undantag för de som vaccinerats med en dos vaccin sedan minst tre veckor tillbaka i tiden. Även de som genomgått en covid-19 infektion under de senaste sex månaderna undantas.

LÄS MER:Mölndal avvecklar sin krisledning

Myndigheternas oro för eventuella hinder mot öppningen av Sverige rör främst utvecklingen av nya virusvarianter, där deltavarianten just nu dominerar. Anders Tegnell poängterar däremot att de vaccin som erbjuds tycks ha god effekt och att om följsamheten kring de smittskyddsåtgärder som redan finns är god är risken hanterbar.

– Om smittläget förändras kommer regeringen ta ställning till det, liv och hälsa kommer alltid först. Nu går vi steg för steg mot ett samhälle med mindre restriktioner. Steg 4 räknar vi nu med att verkställa någon gång i september, men det kräver också att utvecklingen fortsätter åt rätt håll, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS