Läsarna på bussar och spårvagnar i zon A kommer nu kunna registrera vanliga bankkort.
Läsarna på bussar och spårvagnar i zon A kommer nu kunna registrera vanliga bankkort. Bild: Jesper Wiberg

Nu kan man blippa bankkortet på spårvagnen

Nu måste inte resenärer längre ha Västtrafiks app eller kort för att köpa biljetter. I kollektivtrafiken i zon A räcker det numera att blippa sitt eget betalkort. Systemet är dock begränsat – man kan bara köpa en vuxenbiljett per kort.

ANNONS
|

Sommaren 2020 införde Östgötatrafiken kontaktlös betalning och året därpå införde SL i Stockholm och Skånetrafiken samma funktion. Nu har det införts hos Västtrafik, efter några års utveckling.

– Det har tagit tid att utveckla eftersom det är komplicerat med betalningar, den erfarenheten delar nog alla som har infört liknande system, men nu är det på plats och ska ge enklare biljettköp i zon A, säger Karin Wadmark, försäljningschef på Västtrafik.

Karin Wadmark, försäljningschef på Västtrafik.
Karin Wadmark, försäljningschef på Västtrafik. Bild: Eddie Löthman

Syftet är att underlätta för resenärer som inte reser så ofta eller som är på besök och inte har Västtrafik-appen eller ett Västtrafikkort.

Betalningen går till så att man håller upp sitt konto- eller kreditkort mot läsaren ombord exempelvis bussen eller spårvagnen. Då betalar man direkt för en enkelbiljett för en vuxen, inom zon A (Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö). Biljetten kostar 35 kronor och är giltig i 90 minuter. Under den tiden kan man åka hur mycket som helst inom zon A, så länge man kan visa upp kortet man betalade med.

ANNONS

Om man byter buss och ska stiga på fram, hur kontrollerar föraren att man redan har köpt en biljett med sitt betalkort?

– Om man byter fordon ska man blippa kortet igen, men det betyder inte att man betalar två gånger, säger Karin Wadmark.

Vid en biljettkontroll skannar kontrollanterna helt enkelt betalkortet för att se att man har en biljett.

Biljettautomaterna tas ur funktion

Det nya betalsystemet innebär att man endast kan köpa en vuxenbiljett per kort.

Ombord på spårvagnarna har det länge funnits biljettautomater, där man har kunnat köpa olika typer av biljetter. De finns fortfarande, men Karin Wadmark berättar att de inte längre går att använda.

Varför tar man bort automater där man kan köpa flera sorters biljetter för att ersätta dem med ett system som bara erbjuder en slags biljett?

– Automaterna var gamla och behövde ersättas, vilket skulle bli en väldigt stor investering. Vi valde den här lösningen i stället. De allra flesta biljetter som köptes i automaterna var också vuxenbiljetter, en väldigt liten andel var andra typer av biljetter. Det finns också andra möjligheter att köpa biljett, som i appen och hos våra ombud.

I en tidigare version av denna artikel stod det att zon A innefattar Göteborg, Partille, Lerum och Öckerö. Rätt kommuner är Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö.

LÄS MER:Risk för helt inställda turer vid strejk på Öresundstågen

LÄS MER:Lägre priser hos Västtrafik gäller året ut – efter politiska turerna

ANNONS