Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I framtiden ska alla bostadsområden i Mölndal bli trafiksäkrare. Det kan handla om att anlägga nya cykelbanor, till exempel. Bild: Thomas Johansson
I framtiden ska alla bostadsområden i Mölndal bli trafiksäkrare. Det kan handla om att anlägga nya cykelbanor, till exempel. Bild: Thomas Johansson

Nu ska Mölndals bostadsområden bli mer trafiksäkra

I framtiden ska alla bostadsområden i Mölndal bli trafiksäkrare. Under de kommande tio åren ska förbättringar göras i såväl centrala Mölndal som i Kållered och Lindome.

Mölndals stads nya projekt ”Trygg i trafiken” handlar om att förbättra trafiksäkerheten i kommunens alla bostadsområden. Planen är att arbeta med två områden i två-tre års tid och efter tio år ska alla områden vara klara.

– Vi har fått inspiration från Sollentuna kommun som bedrivit ett liknande projekt. Men vi har satt en egen liten tvist på det, säger trafikingenjören Olivia Hammerlid på Mölndals stad.

Och tillägger:

– Det handlar främst om mindre åtgärder som ska öka trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter.

Kan du ge några exempel?

– Det kan till exempel handla om nya passager över vägarna, ombyggda eller nybyggda cykelbanor och hastighetsdämpning.

Projektet har pågått sedan januari 2021 och fokus ligger på bostadsområden och skolmiljöer. Två områden om året kommer att prioriteras och i först ut är Bosgården/Jungfruplatsen och västra Lindome.

– Det första året gör vi en kartläggning och tar fram förslag till åtgärder som sedan tekniska nämnden tar ställning till. År två och tre gör vi de beslutade åtgärderna samtidigt som vi börjar med kartläggning i nya områden, säger Olivia Hammerlid.

Hoppas få en bra bild

Olivia Hammerlid har varit ute i de två första områdena för att skapa sig en bild av vad som behöver göras. Tillsammans med svaren på den enkät som de boende får i vecka 26, ska hon och hennes kollegor komma fram till lämpliga åtgärder.

– Vi hoppas förstås att så många som möjligt svarar så det ger oss ett bra underlag inför att det ska tas beslut.

Vilka områden som Mölndals stad kommer att kolla på de kommande åren är inte bestämt än. Områden för 2022 beslutas under hösten av tekniska nämnden.