Snön är här för att stanna, i alla fall en bit in på nästa vecka.
Snön är här för att stanna, i alla fall en bit in på nästa vecka. Bild: Julia Kero

Ny snösmocka på ingång i västra Sverige: ”Uppemot 15 centimeter snö”

Ett nytt snöoväder drar in över Västra Götaland under tisdagen. Enligt SMHI väntas det komma någonstans mellan 10-15 centimeter snö.
– Snön kan bli liggande en bra bit in på nästa vecka, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS
|

I kommunerna Kungsbacka, Mölndal, Härryda och Mark kommer snön fortsätta att falla under tisdagen.

– Senare i eftermiddag övergår det till snöbystruktur. Det är vinterns motsvarighet till regnskurar. Men trots det väntas det stora mängder snö. Uppskattningsvis blir det mellan 10–15 centimeter snö, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Erik Höjgård-Olsen berättar också att det kommer bli mycket blåsigt. Det blir hårda till friska vindbyar.

– Under tisdagskvällen mattas det av. Men till dess är det ganska besvärligt. Vi har varnat för vind i kombination med snö. Just nu är det en orange varning, men den kan komma att klassas ner till en gul varning.

ANNONS

Kan påverka elen och trafiken

SMHI för diskussioner om vilken klass varningen ska ha i detta nu. Än så länge gäller varningen fram till midnatt (tisdag).

– Det kan finnas risk för trädfällningar och det kan komma att påverka både trafiken och elförsörjningen. Det kan också bli tung och blöt snö, vilket kan göra så det blir djupa spår på vägarna eller svårt att vända med bilen, säger Erik Höjgård-Olsen.

”Snön blir liggande”

Under onsdagen drar det värsta snöfallet vidare till de östra delarna av Sverige, som Stockholm och Sörmland. Dock verkar det som att snön kommer stanna på västkusten ett tag till.

– Det är kall luft som drar ner över landet. Vi får dessutom ett nytt snöfall under torsdagsdygnet. Från torsdagen till fredag vid lunch kan det komma runt fem centimeter snö, men upp till tio lokalt.

Under veckan och en bit in på nästa vecka väntas temperaturerna vara på minussidan.

– Snön kan bli liggande en bra bit in på nästa vecka. Det kan bli enstaka plusgrader men vi får se hur effektivt det är.

ANNONS