Till vänster en arkivbild från Tulebosjöns badplats. Till höger tekniska förvaltningens bild av den nu pågående algblomningen i sjön.
Till vänster en arkivbild från Tulebosjöns badplats. Till höger tekniska förvaltningens bild av den nu pågående algblomningen i sjön. Bild: Mölndals stad

Nya beskedet om algblomningen i Tulebosjön – då kan avrådan hävas

På torsdagen utfärdades en avrådan från bad i Tulebosjön, Kållereds populäraste badplats. Men kanske kommer det att vara fritt fram att doppa sig ganska snart igen.

ANNONS
|

Det var på torsdagsmorgonen som beskedet kom om algblomning i Tulebosjön. En gul hinna hade lagt sig på sjön och kommunens experter kom fram till att det inte var pollen, som fallet kan vara ibland, utan alger.

– Det beror nog främst på att vattnet har varit varmt. Då blir det gynnsamma förutsättningar för algerna att föröka sig, säger Raymond Thorley, miljöinspektör i Mölndals stad.

Är algblomning ett vanligt problem i Mölndal?

– Nej, inte särskilt vanligt. Det förekommer inte varje år. Men det händer ibland.

Kollas varje dag

Nu ska kommunens tekniska förvaltning ta sig ut på bryggan varje dag för att hålla koll på algblomningens utveckling. Enligt landskapsingenjören Jessica Ivarsson är det inte omöjligt att avrådan snart kan plockas bort.

ANNONS

– När jag var på plats vid sjön och kollade på torsdagseftermiddagen syntes det nästan inga alger på badplatsen längre. Men avrådan kvarstår i några dagar till och vi håller det under uppsikt, skriver hon i ett mejl till Mölndals-Posten på fredagsmorgonen.

Den som väljer att ignorera avrådan från bad utsätter sig, enligt miljöinspektör Raymond Thorley, för en viss risk.

– För en vuxen person som inte får vatten i munnen handlar det mest om att det finns en risk för hudirritation. Olika personer reagerar olika. Sen kan det också bli så att det inte händer någonting – de här algerna kanske inte producerar toxiner. Men det är en risk man tar.

Varning kvarstår i Djursjön

Som Mölndals-Posten tidigare berättat har kommunen nyligen varnat för bad även i Djursjön – även där på grund av algblomning. Eftersom Djursjön inte har någon kommunal badplats har situationen där inte följts upp sedan varningen utfärdades.

– Men vi ska titta hur det ser ut där också, så får vi se om avrådan kan tas bort, säger Raymond Thorley.

LÄS MER:I Tulebo genomfördes historiska riter – blev ett semesterparadis

LÄS MER:Medelhavsvärme i Mölndals sjöar – 25 grader

LÄS MER:Misstänkt algblomning – kommunen varnar

ANNONS