Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nya seniorkort kan bli verklighet först nästa år

Det är fortfarande oklart när Mölndals 65-plussare ska få ett nytt subventionerat resekort och arbetet fortsätter att dra ut på tiden.
– Det finns en stor vilja bland 65-plussarna att få tillbaka korten. De är inte nöjda, berättar Tobias Johansson, strategisk trafikplanerare i Mölndals stad.

Turerna har varit många sedan den blågröna majoriteten i Mölndals stad höjde åldersgränsen för fria resor för kommunens äldre. Den 1 januari 2020 spärrades seniorkorten för personer mellan 65-74 år och sedan dess är det bara invånare över 75 som får lov att resa gratis.

– Beslutet togs då vi hade en uppfattning om att vi betalade höga kostnader som inte utnyttjades, berättar kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M).

Beslutet har upprört många av Mölndals äldre och Mölndals-Posten har tagit emot flera insändare med upprörda röster som är besvikna över att de inte längre har möjligheten att kunna resa kollektivt gratis.

Tobias Johansson, strategisk trafikplanerare i Mölndals stad, berättar att sedan de slutade med de gamla seniorkorten har Mölndalsbor regelbundet hört av sig och uttryckt sin besvikelse.

– Det finns en stor vilja bland 65-plussarna att få tillbaka korten. De är inte nöjda, berättar Tobias Johansson.

”Jag vill känna mig fri”

En av dem som kämpar för att få tillbaka sitt seniorkort är Tina Ardstål. Hon är 67 år och känner sig både upprörd och besviken över att korten drogs in.

– Det känns så snopet. När jag fick reda på att mitt kort inte längre skulle fungera blev jag förbannad. Det kändes småaktigt, berättar hon.

Hon fortsätter:

– Det borde vara självklart att pensionärer ska kunna ta sig runt. Jag vill kunna åka till nya Ikea i Kållered. Jag vill känna mig fri.

Även Karin Garschke, 63 år, tycker att det är tråkigt att seniorkorten inte längre finns kvar. Hon beskriver beslutet att slopa seniorkorten som ”löjligt”. Om två år fyller hon 65 och då trodde hon att det var självklart att hon skulle få ett seniorkort.

– Det blir ju bara dyrare och dyrare med biljetter överlag. Jag får sluta åka buss helt när jag fyller 65 om det inte ändras, säger hon.

LÄS MER: Nu har vi väntat för länge på nya seniorkort

Förlag om en ny variant

Förra sommaren lyfte Kristian Vramsten (M) ett nytt förslag om en ny variant av seniorkort för 65-plussare. Förslaget handlar om en subventionerad variant där användarna kommer betala en avgift på uppskattningsvis max 500 kronor. Det ska gälla ett årskort för zon A i lågtrafik.

Under 2021 och våren 2022 utreder Västtrafik frågan då flera kommuner önskat en ny variant av seniorkort. I nuläget finns det inget seniorkort med en tillhörande egen avgift och då behöver företaget se över om det skulle vara en möjlighet att införa ett sådant kort.

Kristian Vramsten (M). Bild: Emmy Jonsson
Kristian Vramsten (M). Bild: Emmy Jonsson

– Vi har haft en lång dialog med Västtrafik och de har förklarat att de ska se över sina alternativ. Till följd att vi var många kommuner som eftersökte ytterligare ett seniorkortsalternativ har Västtrafik startat en utredning, berättar Tobias Johansson.

LÄS MER: Elevernas sommarkort dras in – ska minska trängseln i kollektivtrafiken

Beslut tas under hösten 2021

Som det ser ut nu kommer en förfrågan om ett kort med egen avgift att föras fram till Västtrafik under hösten. Om Västtrafik behöver utreda frågan ytterligare är Kristian Vramsten (M) öppen för att tillfälligt införa samma lösning som funnits tidigare. Det vill säga att 65-plussarna får lov att åka gratis under lågtrafik. Detta ska dock beslutas i budgetprocessen under hösten 2021.

– Vi vill ha ett kort med en egen avgift, men då behöver Västtrafik godkänna det. Det är troligt att vi kommer ta tillbaka det gamla kortet medan de fortsätter med utredningen, säger Kristian Vramsten (M).

LÄS MER: Ungdomar ställde Västtrafik mot väggen – kämpar för sina busskort

Början av nästa år

Tanken är att det ska finnas en lösning i början av nästa år. Vilken variant det blir återstår att se.

– Det är en lång process och när beslutet väl är fattat kommer det ta ytterligare tre månader innan korten faktiskt går att använda, säger Kristian Vramsten (M).

Förhoppningen är att kortet ska gå att använda i februari eller mars 2022.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar. Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.