Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya studien: Då kan elräkningen bli tusenlappar billigare

Skulle elförbrukningen i Europa minska med 10 procent hade hushållen i södra Sverige kunnat spara tusenlappar varje månad, visar en ny forskningsrapport från Energiforsk.

Elpriserna i södra delarna av Sverige skulle redan i vinter kunna sänkas rejält, om energiförbrukningen i hela Europa minskar med 10 procent. Det slår forskningsbolaget Energiforsk, ägt av bland andra branschorganet Energiföretagen samt statliga Svenska kraftnät, fast i en ny rapport.

Enligt deras nya studie hade ett hushåll i en eluppvärmd villa (som i snitt förbrukar 20 000 kWh/år) kunnat spara upp till 4 000 kronor i månaden.

– Det ligger i Europas egna händer att snabbt sänka elpriserna. Vi kan alla bidra och hjälpa både utsatta hushåll och företag, samtidigt som vi minskar Putins krigskassa och stödjer Ukraina. Den möjligheten bör vi ta, kommenterar Markus Wråke, vd på Energiforsk i ett pressmeddelande.

Svenska hushåll kan också påverka elpriset

Om energiförbrukningen minskade med 10 procent skulle elpriserna som hushållen i elområde 3 och 4 möter minska med 1,70 kronor/kWh (kilowattimme). Det skulle innebära närmare en halvering av elpriset jämfört med hur det såg ut i augusti, enligt rapporten.

Skulle enbart svenska hushållen i elområde 3 och 4 lyckas sänka energiförbrukningen, säg med 5 procent, ja då skulle elpriset minska med 40 öre, enligt Energiforsk.

– Europas beroende av fossila bränslen är både kostsamt och förvärrar klimatkrisen. På kort sikt behöver vi minska elförbrukningen, på längre sikt behöver vi dels bygga ut den fossilfria elproduktionen på snabbast möjliga sätt, dels förbättra överföringskapaciteten. Dessa åtgärder minskar både utsläppen och vårt beroende av fossila bränslen, säger Markus Wråke.

LÄS OCKSÅ: Elanvändare kan stängas av i vinter – till följd av Ringhalsstoppet

LÄS OCKSÅ: Ellevio höjer sina elnätspriser – blir dyrare för kunder i Kållered, Lindome och Hällesåker

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.