Nyblivna medborgare välkomnades under firandet i Stadshusparken

Under måndagen sammanföll avslutningen på Mölndalsdagarna med nationaldagsfirandet. Utöver festligheter med sång och tal uppmärksammades även de som nyligen blivit svenska medborgare.

ANNONS
|

Efter en intensiv firande led Mölndalsdagarna mot sitt slut under måndagen. I och med att avslutningen sammanföll med nationaldagen kombinerades 100-års kalaset med ett mer traditionsenligt firande i Stadshusparken.

De som hittade dit fick ta del av musik, allsång och tal, men även en välkomstceremoni för de som nyligen blivit svenska medborgare.

– Det här är ett sätt att höja medvetandegraden, att vi har många nya svenska medborgare. Det är bra för de som är nya, men det är också bra för gamla medborgare, säger kommunfullmäktiges ordförande Per Malm (M) som också höll tal riktat till de nyblivna medborgarna.

”Känner mig stolt”

Efter talet fick de som nyligen fått svensk medborgarskap gå i en parad framför scenen, samtidigt som Mölndals kammarkör sjöng. Familjen Tati var några av dem.

ANNONS

– Jag känner mig stolt, berättar Ramesh Tati efter att han gått i paraden.

Ramesh Tati och Sunitha Tati har bott och jobbat i Mölndal sen många år tillbaka. Sen de fick sina medborgarskap har de sett fram emot ceremonin.

– Vi fick våra medborgarskap för två år sedan, så vi har väntat på detta, säger Ramesh Tati.

Uppskjutet

Att de som nyligen fått svenskt medborgarskap uppmärksammas på nationaldagen är något som skett i Mölndal sedan flera år tillbaka. Vanligtvis brukar välkomnandet äga rum i stadshuset, men under pandemiåren 2020 och 2021 har ceremonin varit inställd.

Anledningen till att det skedde i Stadshusparken i år var i sin tur att många väntades komma, och att det därmed skulle bli svårt att ta emot dem i stadshuset.

– Innan visste vi inte innan hur många som skulle komma, alla som ville fick nämligen komma, säger Per Malm.

Hur många av de nyblivna medborgarna som väl dök upp under måndagen är oklart, men Per Malm uppskattar att det kan ha varit ett hundratal.

– En vild gissning är att det var 150, men det är som sagt en gissning, säger han.

”Samhörighet”

En annan av de nyblivna svenskar som deltog i firandet var Glyn Hughes. Innan ceremonin var han själv skeptisk till att delta.

– När jag väl kom in i det så uppskattade jag tillställningen. Det var en god känsla av samhörighet, berättar han.

LÄS MER:Rösterna är räknade – Lars Gahrn är århundradets Mölndalsbo

LÄS MER:Folkfesten fortsätter – Här är bilderna från Mölndalsdagarnas andra dag

LÄS MER:Mölndalsdagarna är igång – här är alla bilder från folkfesten

LÄS OCKSÅ:

ANNONS