Elina Thisell, 19, insjuknade i höstas och har fått diagnosen FNS, funktionell neurologisk symptomstörning. Hon bor nu på ett äldreboende.
Elina Thisell, 19, insjuknade i höstas och har fått diagnosen FNS, funktionell neurologisk symptomstörning. Hon bor nu på ett äldreboende. Bild: Tobias Holmgren

Erika Arnadottir: En 19-åring på ett äldreboende – är det rimligt?

Mölndals stad må följa regelverken, men en 19-åring som tvingas bo på ett äldreboende, där specialistkunskap om hennes sjukdom saknas, är det rimligt?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationMölndal||

19-åriga Elina bor på ett äldreboende.

Artikeln om Lindometjejen som drabbats av det sällsynta nervsyndromet funktionell neurologisk symptomstörning, FNS, publicerades i måndags på Mölndals-Postens sajt. Och den har fått många reaktioner. Det märks inte minst i sociala medier där kontakten med er läsare är så direkt.

Enligt Socialstyrelsens senaste statistik är medelåldern på personer som bor på äldreboende 85,6 år. Elina drar ner det snittet betydligt.

Kommunen menar att Elinas behov ”skäligen kan tillgodoses på korttidsenhet i Mölndals stad”.

– Kommunen har ansvar för vardagsrehabilitering, upp till sjuksköterske-, fysioterapeut- och arbetsterapeutnivå. Läkare, psykologer och psykiatriker ansvarar i stället regionens sjukvård för. Läser man vidare i lagtexten framgår det också att man inte kan välja vård till vilken kostnad som helst, säger uppdragschefen inom vård- och omsorgsförvaltningen, Marja Hedin i artikeln.

ANNONS

Mölndals stad må följa regelverken, men en 19-åring som tvingas bo på ett äldreboende, där specialistkunskap om hennes sjukdom saknas, är det rimligt?

Och faktum är att Elina Thisell inte är den första unga vuxen som kommunen placerat på äldreboende. För två år sedan skrev vi om då 29-åriga Anna-Clara som, i väntan på plats på LSS-bostad, fick bo med pensionärerna på Fässbergshemmet. Anna-Clara berättade visserligen i artikeln att hon var imponerad av kommunens lösning, men den möttes av kritik från politiken.

Jag börjar tänka på vad jag själv gjorde som 19-åring.

Året var händelserikt. Jag tog studenten och började jobba (på ett äldreboende). Jag umgicks med vänner, gick på krogen, flyttade hemifrån, kom in på drömutbildningen, träffade min själsfrände... Inte så unikt, mer som de flesta andra i den åldern. Men Elina har inte samma möjligheter.

Attendo Lackarebäck, där Elina bor, gör det kommunen bett om. Men de är tydliga med att de saknar rätt kompetens utifrån hennes sjukdom.

– Det är ingen som tycker att hon är rätt placerad hos oss, säger verksamhetschefen.

I Sverige får 500 personer årligen diagnosen FNS, trots det saknas specialistenheter i landet. Medicinsk expertis understryker i vår artikel att det bästa alternativet är att få komma till en neurorehabmottagning med kunnig personal.

Jag hoppas att Elina får den chansen så snart som möjligt.

LÄS MER:Elina, 19 år, bor på äldreboende – kan inte gå eller sitta utan hjälp

LÄS MER:Malin Schulz gav sin MS-diagnos långfingret – jobbar med yoga på heltid

LÄS MER:Lackarebäcksskolan sprang Skolloppet – för att samla in pengar till Hjärnfonden Barn

ANNONS