Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir.
Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Bakom miljonkraven finns människor i behov av hjälp

Och pengar är viktigt, det handlar ju som sagt om skattemedel, men det viktigaste här bör ju vara människorna. Eller?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Miljonkraven från Ivo hopar sig. Mölndals stad kan få betala stora pengar i avgifter då äldre personer med demens inte erbjudits plats på boende i tid. I artikeln beskrivs två fall där Mölndalsbor stått för länge i kön, och det är inte de enda fallen den senaste tiden.

Mölndals-Posten har tidigare berättat om två andra fall där äldre fått vänta alldeles för länge på plats på demensboenden, vilket resulterat i krav om två miljoner i avgift.

För staden, och inte minst skattebetalarna, är detta just pengar. Pengar som kanske kunde använts till något annat, vad vet jag. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Ove Dröscher (S) menar visserligen att miljonavgifterna faller inom budgeten, och han tycker att väntan på en plats på äldreboende är ”olycklig”.

ANNONS

Och pengar är viktigt, det handlar ju som sagt om skattemedel, men det viktigaste här bör ju vara människorna. Eller?

Bakom dessa miljonkrav finns individer som är sjuka, och blir sjukare, i demens. Det handlar till exempel om en person med alzheimer som enligt handlingarna till Ivo har svårt med tid och rum och glömmer att äta och att ta sina läkemedel.

Den här personen är någons anhörig, kanske någons mamma eller pappa. En person med en historia.

Apropå äldrevård, så var mitt första ”riktiga” jobb på ett äldreboende. Jag hade just tagit studenten och fick ett sommarvikariat på ett boende med sex avdelningar. Några avdelningar var mer inriktade mot demens, några var somatiska. Jag fick chansen att vara på alla avdelningar, under mitt sommarvikariat som sedan övergick i timvikariat.

Det blev tre somrar totalt, och massor av inhopp däremellan, och jag minns tiden som väldigt lärorikt. Och vilka människor man fick chansen att möta! Vissa var sjuka i sin demens förstås, vilket försvårade möjligheten att konversera, men alla bar på sina unika livshistorier.

Dessa historier fångade ju mitt intresse, nyfiken som jag var. Och det i sig var väl en hint om min riktning i yrkeslivet framåt.

LÄS MER:Stora förändringar på Mölndals äldreboenden – fler dementa måste flytta

LÄS MER:Mölndals stad krävs på fler miljoner för köerna till demensboenden

LÄS MER:Äldre fick vänta över 18 månader på att få ett demensboende i Mölndal

LÄS MER:Nu får Mölndal sitt första privata äldreboende

ANNONS