Fredrik Hofflander om kriget i Ukraina och hjälpinsamlingarna som vuxit fram.
Fredrik Hofflander om kriget i Ukraina och hjälpinsamlingarna som vuxit fram. Bild: Laura Andersen

Bättre att skänka pengar än kläder om man vill hjälpa dem som drabbas av kriget i Ukraina

Det är en galen ny värld. Plötsligt googlar vi skyddsrum och ser ett helt folk i ett land 70 mil från Sverige fly för sina liv.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

För första gången i sitt liv är tioåringen därhemma orolig för att kriget ska komma till Sverige. Jag har aldrig behövt vara det, mina 42 år till trots.

På en enda vecka har hela Mölndal, hela Sverige, hela Europa fått ändra sitt förhållningssätt till livet och världen. Ännu en gång.

Den här gången är det ingen pandemi som ligger bakom paradigmskiftet. Det är i stället något som vi kanske trodde att mänskligheten i vår del av världen var förbi. Ett invasionskrig. Ett stort land som anfaller ett betydligt mindre, med motiveringar som är omöjliga att förstå även den som anstränger sig.

ANNONS

LÄS MER:Fässbergs kyrka öppnade upp för insamling och ljuständning

Googlar efter skyddsrum

Det behövdes bara några dagar så sitter vi plötsligt på redaktionen och googlar efter skyddsrum i Mölndal. Vi intervjuar Mölndals polischef som berättar om att han jobbar med det som på polisspråk kallas ”en särskild händelse”. Vi jagar kommunfullmäktiges ordförande Per Malm och frågar hur det går med införskaffandet av en ukrainsk flagga till Stadshusplan i Mölndal.

Det är en galen ny värld, och då har jag inte ens kommit till det som är den verkliga katastrofen: Att ett europeiskt folk 70 mil från Gotland lever i skräck – varje dag och varje natt. På Twitter läser jag ett inlägg från en ukrainsk kvinna, som framträder på bild med sin dotter. De båda är uppenbart på flykt och har klätt sig så varmt de bara kan.

LÄS MER:Bogdan följer kriget i Ukraina från hemmet i Mölndal: ”Galenskap”

”Tack Putin. På grund av dig har mitt liv ändrats. Från att arbeta och leva som vanligt, till att vara flykting i Europa”, skriver kvinnan i sitt engelskspråkiga inlägg.

Fina initiativ för Ukraina

Sociala medier svämmar nu över av fina privata hjälpinitiativ med garanterat goda intentioner. I Mölndals-Posten har du till exempel kunnat läsa om Krokslättsbon Laura Andersen som drog igång en fantastisk kampanj som växte lavinartat på bara några dagar. På andra platser i landet finns många liknande insatser, dirigerade av alltifrån vanligt folk till butiker och föreningar.

LÄS MER:Mölndalsborna bunkrar mat – pasta och konserver säljer slut

Jag är ändå inte helt övertygad om att privata prylinsamlingar är det bästa att ta till i det här läget. Vad behövs bäst? När behövs det? Vem tar hand om sakerna på plats i Ukraina? Hur ska de fördelas? Och hur undviker man att det blir för stora mängder att hantera när hela Europa visar givmildhet? De utmaningarna är komplexa och hanteras garanterat bäst av professionella aktörer som varit med i krigszoner förut.

Själv har jag därför hittills avstått från att skänka avlagda vinterjackor och raggsockor – men jag har däremot satt in en slant till en av de mer klassiska välgörenhetsorganisationerna. Gör gärna det du också om du har möjlighet!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS