61,2 procent av de röstberättigade Mölndalsborna röstade i det senaste EU-valet.
61,2 procent av de röstberättigade Mölndalsborna röstade i det senaste EU-valet. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Därför tar EU plats i Mölndals-Posten

En gedigen genomgång i frågor på EU-nivå som berör Mölndalsborna, guide till vallokaler och valkompass, med det vill vi hjälpa er läsare på traven inför valet den 9 juni.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationMölndal|

Om en och en halv vecka är det val, och sedan en kortare tid har det börjat märkas runt om i kommunen. I centrala Mölndal syns valplakat med olika budskap på var och varannan stolpe; ”Grundlagsskydda aborträtt”, ”Gör något stort”, ”Gränser & frihet”, ”Klimatet. Klimatet. Klimatet.” och så vidare...

Det handlar ju inte om val till Sveriges riksdag, som ni känner till, utan till Europaparlamentet. Och det är inget val som brukar nå några vidare höjder sett till antalet som röstar, men här i Mölndal låg deltagandet vid det senaste valet (år 2019) över rikssnittet på 55,3 procent. Hela 61,2 procent Mölndalsbor röstade.

ANNONS

Det som beslutas av politikerna i Europaparlamentet i Bryssel känns ”för långt borta”, tycker Mölndalsbor som vi pratat med. Och visst kan det kännas så, men faktum är ju att beslut på EU-nivå så småningom når Mölndal.

Därför tar nu EU plats i Mölndals-Posten.

För att hjälpa er läsare på traven finns nu en gedigen genomgång i några av alla frågor som berör oss lokalt i Mölndals kommun att läsa i artikeln ”Forskare: Därför ska du rösta – så påverkar EU-valet dig lokalt”. Det är Mölndals egen valexpert, statsvetaren och Eklandabon Henrik Ekengren Oscarsson, som reder ut varför vi ska bry oss om EU-valet.

Han poängterar främst vikten av att göra sin röst hörd, när vi nu får chansen den 9 juni.

”Röstar man inte lämnar man ’walk over’ och delegerar sin makt till andra som deltar i valet”, säger han i artikeln.

Frågor och beslut gällande det vita snuset, granulat på konstgräsplaner och brottsbekämpning, i synnerhet vad gäller gängkriminalitet, är exempel på sådant som i högsta grad kan påverka Mölndalsborna.

Ytterligare en sådan fråga som varit aktuell det senaste är den om höjd ålders- och hastighetsgräns för A-traktorer.

Utöver genomgång i viktiga valfrågor, samt guide till var du hittar din närmaste vallokal i kommunen så kan du nu (oavsett om du är prenumerant eller ej) göra SVT:s EU-valkompass på Mölndals-Posten. Där får du svar på vilket parti du sympatiserar mest med, men också vilken politiker som värnar om frågor som är viktiga för dig.

Den 9 juni är det val. Nu återstår att se om fler Mölndalsbor än sist väljer att göra sin röst hörd.

LÄS MER:Guide: Här kan du rösta i EU-valet i Mölndal

LÄS MER:Frågan på stan: Vad vet du om EU-valet?

LÄS MER:Forskare: Därför ska du rösta – så påverkar EU-valet dig lokalt

LÄS MER:Dags för EU-val – hitta partiet som passar dig bäst

ANNONS