Elvira Linderot: Finns det ett Gothia cup för vuxna – helst utan fotboll?

Gothia cup är inne i finalfasen och en vecka med tävlingar och umgänge lider mot sitt slut. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Du har säkert sett eller hört dem. Ungdomar som går runt med högtalare i centrum, beställer massor av milkshakes och hamburgare, skyndar på bussar och pratar olika språk. Själv har jag suttit bredvid åtminstone franska, tyska och amerikanska tonåringar den här veckan. Det är förstås Gothia cup jag tänker på.

Själv har jag inte varit med på turneringen. Visst har jag skrivit några reportage från arrangemanget genom åren, men jag har inte spelat där själv. Helt naturligt med tanke på att jag inte är eller har varit en fotbollsspelare naturligtvis, men det kan ändå göra mig lite avundsjuk.

ANNONS

Alla pratade om Gothia cup

När jag själv var i 14–15-årsåldern gick snacket om den stora cupen i Göteborg. Många andra i min lilla hemort höll på med fotboll och var på Gothia flera gånger. De pratade om matcher, fester och häng med nya kompisar från Italien, Spanien och USA. Allt lät oerhört exotiskt och spännande. Exakt vad som hände vet jag förstås inte, jag var ju inte med. Det kan därför hända att jag har en något romantiserad bild av det där med cuper och lagkänsla. (Ja, jag vet att det varit bråk på några håll och att en del stör sig på tonåringarna, men på det stora hela verkar det ändå vara en härlig folkfest).

Så nu undrar jag: Finns det ett Gothia cup för vuxna? Helst utan fotboll eftersom jag har exakt noll procents bollkänsla och aldrig skulle platsa i ett lag. Men ett evenemang där man kan träffa nya människor från massor av olika länder och bara ha roligt ihop. Min kollega föreslog att jag skulle åka på en festival. Ja, kanske? Men helst skulle jag vilja ha den där lagkänslan.

Följ hur det går för Mölndalslagen

Det närmaste jag kommit är en stor körhelg på Bornholm som jag var på i våras. Det var underbart! Jag och tolv andra vuxna människor från samma kör åkte färja, sov i stugor, sjöng konstant, hade konserter och lyssnade på andra körer från Norge, Danmark och Island. Med några körer från Belgien, Grekland eller Brasilien också hade det ju nästan vara ett Gothia cup!

Jaja, jag får klura vidare på det där. Vill du se hur det går för Mölndalslagen i Gothia cup så kan du följa det här på sajten. Vi kommer uppdatera hur det går under fredagen och lördagen.

Hoppas ni har en trevlig sommar!

LÄS MER:Mölndal gynnas av Gothia cups hungriga spelare: ”Beställde 70 milkshakes”

LÄS MER:Mimi och Ida ska lyfta Gothia – på Tiktok

LÄS MER:Folkfest på Åbyvallen under Gothia cup

LÄS MER:Jag har klagat på att Mölndal är tråkigt på sommaren – nu vill jag bli motbevisad

ANNONS