Elvira Linderot: Finns det något bättre än att nörda ner sig i saker?

Tänk att man kan bli så fascinerad av illusioner att man skaffar sig ett artistnamn och satsar på magishower. Eller att man tränar så mycket på ett brädspel att man blir världsmästare i det. Att nörda ner sig i något, oavsett om det handlar om en sport eller en politisk fråga, kan verkligen vara underbart.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Jag älskar nördar. Jag har alltid gjort det. Begreppet är ju lite luddigt och kan innefatta allt från teknikintresserade personer till någon som håller på med rollspel. För mig är en nörd helt enkelt någon som fastnar för något, gräver ner sig i det och blir, om inte expert, så åtminstone väldigt intresserad av ämnet eller aktiviteten i fråga.

Den senaste tiden har ni kunnat läsa om flera personer som nördat ner sig i saker. Jag vet inte om de skulle kalla sig nördar själva, men i mina ögon är det enbart en positiv benämning.

Magi, brädspel och bakverk

Magikern Michael Mendoza blev hänförd när han såg Joe Labero uppträda och bestämde sig för att satsa själv. Nu designar och bygger han egna maskiner som han sedan använder under sina magishower.

Krokslättsbon Henrik Pettersson tyckte att brädspelet Twiligt Struggle var så roligt att han blev bäst på det. Nu kan han titulera sig världsmästare i spelet som han själv beskriver som en blandning av Risk och ”schack på steroider”.

Julia Holmqvist nöjer sig inte med att jobba på Margaretas bröd och bakverk – hon har också tävlat i bakning. Med hjälp av ett spännande tema och en jäkla skicklighet lyckades hon vinna SM för unga bagare i år. Hennes hantverk är onekligen imponerande, inte minst för någon som knappt kan få till en vettig kladdkaka (ja, jag pratar om mig själv här).

Gör något för att det är roligt

Jag tycker det är inspirerande med personer som går all in för något och som älskar det de gör. En del nördar hoppar i stället från intresse till intresse men har väldigt kul under tiden. Ena månaden är det stora tusenbitars pussel som gäller, en annan är det att få till den perfekta, hemlagade pastan. Det är också inspirerande! Det där att hänge sig åt något, inte för att det nödvändigtvis är nyttigt, lärorikt eller ska leda till ett resultat – utan bara för att det är roligt.

Finns det fler nördar där ute? Du kanske håller på med ett ovanligt intresse, har Mölndals största samling av... tja, något, eller har skapat en förening för likasinnade. Hör av dig, så kanske det kan leda till en intervju.

LÄS MER:Mölndalsbon Henrik blev världsmästare i brädspelet Twilight Struggle: ”Skitkul!”

LÄS MER:Godisdrottningen från Bifrost inspirerade Mölndalseleverna

LÄS MER:Mannen bakom magikern – Mölndalssonen Michael Mendoza återvänder med ny show

ANNONS