Elvira Linderot: Hur ser Mölndals centrum ut om fem eller tio år – det blir spännande att följa

Nya bostäder och lokaler växer fram i Mölndal, Kållered och Lindome. Frågan är vad centrumen ska fyllas med, vilka verksamheter som klarar sig och vad det är som får människor att trivas. Hur kommer tätorterna att se ut om fem eller tio år? Det ska bli spännande att följa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det har väl inte undgått någon att Mölndals kommun har förändrats de senaste åren. Inte bara i Innerstaden utan även på många andra håll. Pedagogen park växer fram i snabb takt, nya bostäder i Kållered börjar bli klara, Lindome centrum ska få nytt bibliotek och fritidsgård. Frågan är vad centrumen ska fyllas med framöver – och hur människor trivs.

I Mölndals innerstad kämpar många butiker för att klara sig. Bara sedan årsskiftet har Mölndals-Posten berättat om tre företag som lämnar gallerian. Inte enbart på grund av hur det går där ska sägas. Kitch’n, som just nu har utförsäljning, stänger samtliga sina butiker i Sverige och ska bara finnas kvar som nätbutik. Nu öppnar företaget visserligen en Cervera-butik på samma ställe, men det är tydligt att handeln förändras och att mycket flyttar online. Hur ska de fysiska affärerna hänga med, och vad ska alla centrumlokaler fyllas med?

ANNONS

Är ett solarium vad folk vill ha?

Jag kan förstå att Citycon, som äger Mölndal galleria, försöker testa och hitta vad som funkar, men jag får erkänna att jag studsade till när det tidigare i år öppnades ett solarium på andra våningen. Är det vad som ska finnas i centrum? Är det vad folk vill ha? Apotek, mataffärer och gym verkar klara sig bra, och det är viktigt att det finns som service förstås, men hur roligt är det att strosa runt och kika på Ipren.

Jag tänker inte låtsas att jag har en lösning. Många efterfrågar småskaliga butiker och trevliga kaféer, men då ska dessa ha råd med hyrorna i centrum också. Inte helt enkelt. Nu finns det fortfarande en hel del trevliga, lokala verksamheter i Innerstaden och jag tror absolut inte att allt kommer dö ut. Nya restauranger öppnar och folklivet på helger och fredagskvällar har blivit större.

Men hur kommer det se ut om fem eller tio år? Jag vet inte. Är det ens fler butiker vi vill ha och behöver? Eller är det parker, grönområden och idrottslokaler. Vad ska då en galleria fyllas med? Går det att hitta verksamheter som är trevliga och roliga och som samtidigt tar hänsyn till miljön och klimatet?

Nya bostäder i Kållereds centrum

Under tiden händer det som sagt saker på många andra håll i kommunen. I Kållered flyttar snart hyresgästerna in i de nya bostadshusen, och kanske kommer kommundelens centrum att leva upp? Oavsett vad som händer ska det bli spännande att följa.

Det jag säkert kan säga om allt detta, är att Mölndals-Posten ska berätta om det. Hur centrumen utvecklas, hur det går för företagen, hur behovet av förskolor och äldreboenden och LSS-boenden förändras. Och förstås om er som bor i kommunen – om era kärlekar, era svårigheter, era idéer och hur ni påverkas av politiska beslut och byggprojekt. Som Sven och Marianne som hamnat i kläm när Lunnagården ska exploateras, till exempel.

Jag hoppas att ni vill fortsätta läsa och tipsa och ge oss synpunkter – så får vi se vad som händer längs vägen.

LÄS MER:Därför stängde Scorett sin butik i Mölndal galleria

LÄS MER:Så höga hyror får de nya lägenheterna i Kållered

LÄS MER:Klädbutik i Mölndal galleria stänger – utförsäljning pågår

ANNONS