Elvira Linderot: Hyrorna höjs och maten blir dyrare – jag förstår att många är oroliga

Matpriserna är rekordhöga, räntorna har stigit och både husägare och hyresgäster får högre boendekostnader. För många är läget tufft just nu. Vår uppgift är att berätta vad som händer här i Mölndal och hur invånarna påverkas. Har ni tips eller saknar något i rapporteringen, hör av er!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det står nu klart hur mycket hyrorna höjs hos Förbo och Mölndalsbostäder: 4,8 respektive 4 procent. Här kan du läsa mer om höjningen och hur både hyresgästföreningen och bostadsbolagen resonerar.

Det som är tydligt är att många invånare påverkas av den här höjningen. I en tid när allt blivit dyrare och matpriserna fortsätter stiga är förstås varje extra kostnad kännbar. En ökning på 4,8 procent innebär till exempel att en hyra på 9 000 kronor, vilket inte är helt ovanligt i dag, stiger till 9 432 kronor.

För vissa är det inga problem, för andra är det katastrof. Mölndals-Posten har tidigare rapporterat om att fler söker sig till kyrkan för matutdelningar och ekonomiskt stöd. Många ställer sig frågan vad som kommer hända framöver, hur dyrt kan det bli och vad man klarar av.

ANNONS

Vi vill ha era perspektiv – hör av er

Mölndals-Posten är en lokal tidning. Vårt fokus i den här och andra situationer är att beskriva hur ni som bor och verkar i kommunen påverkas. Vi kommer därför fortsätta bevaka till exempel hyresförhandlingarna (flera bostadsbolag är inte klara med hyrorna än), bostadsmarknaden, vad som händer med matpriserna och hur det går för lokala företag.

Här kan vi säkert göra mer! Har du tips på saker vi borde skriva om, eller perspektiv vi missat – hör av dig. Eller vill du själv berätta hur du påverkas av den nuvarande situationen, eller kanske vad du gör för att få ekonomin att gå ihop (har du några bra knep för hemmaodling, billig matlagning eller hur du fått ner elkostnaderna är det nog många som gärna tar emot dem)? Skriv till oss i så fall, vi vill få in era röster och berättelser i tidningen.

Vad händer för alla som har det tufft?

En viktig fråga är vad som händer för dem som har det allra tuffast just nu. Jag tänker på ensamstående föräldrar och personer som redan tidigare hade ont om pengar. Förhoppningsvis utformas framtida politiska beslut och stödåtgärder med dem i åtanke.

En positiv sak i sammanhanget, som vi också skrivit om, är att fler verkar ha hittat till Fritidsbanken som ligger i Pedagogen park. Där kan man låna skridskor, tält, sportprylar och annat som kan behövas för att vara med på olika fritidsaktiviteter och utflykter. Den som på ett enkelt sätt vill hjälpa till kan skänka sina kvarblivna eller outnyttjade grejer dit, så att hyllorna kan fyllas på.

När vi ändå pratar om det: Har ni tips om helt andra saker, hör av er om dem också. Med hjälp av er kan vi göra ännu bättre journalistik.

Får vi intervjua dig?

Kan du tänka dig att berätta om hur du påverkas av de högre matpriserna? Vi vill träffa någon, gärna en familj, som kan prata om ekonomin, vad en vanlig handling kan kosta och om sina tankar inför framtiden. Hur mycket dyrare blir en veckohandling nu och hur gör ni för att lösa det? Hör av er till redaktion@molndalsposten.se eller ring oss på 031 86 84 20.

LÄS MER:Så påverkas Mölndalsborna av de stigande matpriserna

LÄS MER:Matpriserna ökar – så hjälper Mölndals församlingar till

LÄS MER:Så mycket höjer Förbo och Mölndalsbostäder hyran 2023

ANNONS