På Hällesåkersvägen cyklar man med livet som insats.
På Hällesåkersvägen cyklar man med livet som insats. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Jag är cyklist – tur att jag inte bor i Hällesåker

Cykelpendla gärna – men du gör det med livet som insats. Så är det för boende i och kring Hällesåker som vill ta sig mot Lindome.

ANNONS

En utbyggnad av cykelbana längs den vältrafikerade Hällesåkersvägen har varit på tapeten länge, men än händer inget. Till saken hör dessutom att Hällesåkersvägen är en av de vägar där flest trafikolyckor sker.

Trafikverket äger vägen, och prioriterar andra sträckor, och Mölndals stad behöver chippa in med sin del för att få till en anpassad gång- och cykelväg. Men kommunen har inte tagit något beslut om detta.

Och när kollektivtrafik inte finns tillgänglig på ett sätt som passar det egna livspusslet, vad blir då alternativet för den som vill ta sig längre österut än till Lindevi?

För Christian Westberg, som bott på Hällesåkersvägen i drygt ett år, innebar det att ställa cykeln – och skaffa bil. Något bakvänt, ur ett miljöperspektiv.

Visst är det glädjande att Mölndals stad tillsammans med Trafikverket och Kungsbacka kommun äntligen fått till ett avtal för att bygga ut cykelbanan mellan Lindome och Anneberg. Men oavsett om det är ”ganska unikt”, som kommunens trafikchef själv säger, att Trafikverket valt att satsa på två vägar i Mölndal så bör staden ligga på för att få till ytterligare utbyggnader.

Jag cyklar i ur och skur, varken snöoväder eller någon ”Hans” hindrar mig. Men en förutsättning för detta är förstås bra vägar.

Annat är det inne i stan. Jag är själv cyklist, vilket den som läst tidigare krönikor nog redan förstått. Jag cyklar i ur och skur, varken snöoväder eller någon ”Hans” hindrar mig. Men en förutsättning för detta är förstås bra vägar. Bara genom och runt Eklanda finns tre jättebra alternativ för cyklister. Om inte fler. Och cykelnätet överlag i stan är mycket välutbyggt, om inte Mölndal kallas cykelstad vet jag inte vad som är det.

Så i detta hänseende är det tur att jag, som älskar friheten på två hjul, inte bor i Hällesåker.

LÄS MER:Farlig väg fick Christian att sluta cykelpendla – han köpte bil i stället

LÄS MER:Mölndals farligaste vägar – här sker de flesta olyckorna

LÄS MER:Avtalet klart – då byggs efterlängtade cykelbanan

LÄS MER:Stens bil krockades till skrot – mötande bilen körde i fel fil

ANNONS