Elvira Linderot: Konsertkvällar och standup – visst börjar det hända mer på nöjesfronten i Mölndal

Standupkvällar, musikquiz och konserter. Det känns som att kultur- och nöjesutbudet i kommunen växer nu.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det har hänt något i Mölndal den senaste tiden, har det inte det? Jag har ibland klagat på att det är för lite kultur, musik och evenemang i kommunen, att det mesta händer i Göteborg och att det inte sker så mycket här. Jag har också hört personer säga att ”det är ju bara att ta fyran in till Göteborg”, där finns ju allt man vill ha. Men ibland kanske man inte vill ta spårvagnen in till storstan, man kanske vill gå och lyssna på musik i Lindome eller göra något roligt på Brogatan. Och det kan man faktiskt!

ANNONS

Musik och standup

Visst, det kommer inte internationella storstjärnor till Kållered direkt och det finns ingen jättearena eller ett stort kulturhus (även om det finns en del kulturlokaler numera). Men det puttrar på sina håll. Jag tycker mig se mer och mer Facebookinlägg och annonser om musikquiz, standupkvällar, konserter, revyer, pjäser och konstkvällar. Såväl företag som föreningar och privatpersoner ordnar events och bjuder in publik. Det har förstås funnits arrangemang och drivna kulturpersoner även tidigare, men min spaning är att det rör på sig nu. Att kultur- och nöjesutbudet i kommunen faktiskt växer.

Konstkollektivet har blivit en stabil kulturaktör, och det sätts upp flera teaterföreställningar i deras lokaler den närmsta tiden. Stallet comedy vid Åbytravet lockar kända komiker som Petrina Solange och Özz Nûjen. Krogar som John Scotts och Roy satsar på livemusik och öppen scen. Irène Sjöberg Lundin håller ställningarna i Kvarnbyns katakomber, där konst och klassisk musik får ta plats. Teaterhuset och Mölndalsrevyn fortsätter att bjuda Mölndalsbor och andra på underhållning. Bara för att nämna några exempel.

Dras till kultur och nöjen

Den stora utmaningen, nu och framöver, lär bli att locka besökare. Att få publiken eller deltagarna att dyka upp. De flesta, mig själv inkluderad, har fullt upp och kan inte gå på hur många evenemang som helst på en månad. Men kanske, efter några års ensamhet och pandemi och med en orolig omvärld, dras vi till kultur och nöjen nu. Kanske behöver vi musiken och konsten, eller gemenskapen på en lokal hockeymatch, mer än någonsin. Som en tröst och ett hopp och en andningspaus. En kraft som tar oss vidare. Eller så är det bara roligt med quiz. Hur som helst, jag hoppas att min spaning stämmer – och att trenden i så fall håller i sig.

LÄS MER:Här läser eleverna mest i Sverige – vann den stora läsutmaningen 2022

LÄS MER:Mölndalsbor firade in det nya kinesiska året tillsammans

LÄS MER:Stallet comedy satsar vidare med standup på Åby arena

ANNONS