Liz Blank betydde mycket för många tack vare Gamla goa Mölndal – vila i frid!

Trots tappra försök fick jag aldrig träffa Facebookstjärnan Liz Blank. I stället fick jag till slut skriva nyhetsartikeln om att hon avlidit.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När jag började jobba på Mölndals-Posten 2016 dröjde det inte länge innan jag upptäckte den lilla förnämliga Facebookgruppen Gamla goa Mölndal. (”Lilla” är en sanning med modifikation, men det ska vi återkomma till.)

Här samlades folk i alla åldrar, med olika bakgrunder och inriktningar i livet. Men med en sak gemensamt – ett brinnande intresse för att kolla på gamla bilder från Mölndal och dela sina egna historier med andra.

LÄS MER:Ett enda klick räckte för att jag skulle bli av med min perfekta hotmail-adress

Gamla goa Mölndal gjorde succé

Konceptet var en succé. Efter knappt ett år på nya jobbet insåg jag att det var hög tid att göra ett reportage om Liz Blank, eldsjälen som tillsammans med sin vapendragare Lars ”Kina” Lundberg, skötte den superpopulära gruppen.

ANNONS

Jag minns hur jag ringde upp Liz, som var vänlig men också uppenbart obekväm med att jag hade hittat hennes nummer. Nej, hon ville inte stoltsera i Mölndals-Posten, sa hon. Jag körde en väl inövad övertalningsritual – och Liz föll till slut till föga. Jodå, jag var välkommen till lägenheten i Bifrost, på annandag påsk av alla dagar.

Toppen, tänkte jag.

Liz ångrade sig

Men det blev aldrig något reportage – Liz ångrade sig. Hon ville fortsätta verka utan att synas. Fortsätta gå igenom bildarkiv ihop med sina kompisar med samma brinnande historieintresse. Och, kanske framför allt, fortsätta driva Gamla goa Mölndal med liv och lust.

LÄS MER:Nu är det dags för Årets superkommun att ta en detox och fokusera på det viktiga

Jag suckade och fortsatte följa gruppen med stort intresse. 2019 skulle vi på Mölndals-Posten börja producera nostalgifyllda jubileumstidningar, en från varje årtionde som tidningen funnits. Då ringde jag Liz igen.

Den gången vågade jag inte ens fråga om hon ville medverka själv. Men hennes kunskaper och inspiration var en bidragande orsak till att de där jubileumstidningarna blev riktigt bra.

Dog i slutet av december

I förra veckan, fem år efter mitt första kontaktförsök, fick jag till slut skriva mitt reportage om Liz Blank. Men av en väldigt sorglig orsak. I slutet av december dog hon, saknad av både sina närmaste och av många, många Mölndalsbor som lärt känna henne på Facebook.

LÄS MER:I svåra stunder känns det här jobbet som mest meningsfullt

Jonas Andersson, chef för Föreningsarkivet och en av administratörerna i Gamla goa Mölndal, skrattade lite när jag berättade om att Liz nobbat mig den där gången.

– Hon kände inte att det var hon själv som person som var viktig, konstaterade Jonas.

Det känns faktiskt lite ledsamt att jag aldrig fick träffa Liz Blank. Om inte annat hade hon kunnat lära mig ett och annat om hur man blir riktigt populär i sociala medier. Motvilligt måste jag erkänna att Gamla goa Mölndal fortfarande är nästan dubbelt så stora på Facebook som Mölndals-Posten.

Vila i frid, Liz!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS