Fredrik Hofflander vill se fler sommarbilder från läsarna.
Fredrik Hofflander vill se fler sommarbilder från läsarna. Bild: Jakob Ehn

Min kamerarulle var som en dröm – nu består den mest av skärmdumpar

Jag har usel ordning på mina foton i mobilen. Men det har kanske inte ni? Välkomna att skicka in fler av era bästa sommarbilder till oss!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

För tio år sen var kamerarullen i min mobil en fröjd för ögat och själen. Jag tog genomtänkta, bra, roliga foton på allt som hände i vardagen. Jag städade undan dubbletter. Jag rensade bort misslyckade bilder med imponerande idoghet. Och såklart: Med jämna mellanrum flyttade jag över allt till datorn för att frigöra minne i luren.

Ni hör själva. Hade det funnits en medalj för präktigaste mobilfotografen så hade den hängt inom glas och ram på vardagsrumsväggen hemma hos mig.

Prioriterar annorlunda

I takt med en ökande insikt om att livet är ändligt även för den duktige har jag nu börjat prioritera annorlunda i tillvaron. Kanske är det klokt – men helt klart är att den nya livsfilosofin har fått katastrofala följder för kamerarullen. Den består nu till allra största delen av:

ANNONS

✓ Skärmavbilder. På jobbprylar, på roliga Facebookinlägg som jag måste visa någon en dag och på irriterande felmeddelanden i Försäkringskassans app.

✓ Obegripliga gejmingbilder från yngste sonens Ipad, som lika obegripligt tydligen är synkad med min telefon.

✓ Kvitton som jag tänker att jag nog hittar någon gång i en avlägsen framtid när hemelektroniken och jeansen går sönder och jag ska kräva pengarna tillbaka i butiken.

Hittar inte backup

Några överföringar till datorn orkar jag inte med och hur skulle det gå till förresten? Datorns hårddisk har ju just kraschat och tagit med sig tio års bilder i fallet. Säkerhetskopiorna finns på någon sajt men hur jag än letar bland Dropbox, Icloud och Google Drive så hittar jag dem inte.

Den forne bildhanteringsmästaren Fredrik Hofflanders förfall är totalt. Därför lär jag nog inte delta Mölndals-Postens sommarbildstävling just i år. Men tack och lov är ni många andra som gör det – och det är faktiskt en av sommarjournalistikens allra roligaste uppgifter att hantera den här tävlingen.

Varje foto bär en historia

Så här långt har det ramlat in ett 50-tal bilder och nej, alla är sannerligen inte av Lars Tunbjörk-klass. Men det är heller inte meningen. Varje fotografi bär sin egen lilla historia och jag blir lite varm av att se både den irländska settern som fångats på en äng i Lindome och de obekymrade killarna som sparkar boll på en konstgräsplan i Eklanda.

Om du missat – kolla gärna in det kompletta bildspelet här på vår sajt eller håll koll i papperstidningen varje vecka. Sen tar du en titt i mobilen och skickar in ett eget bidrag, eller hur? Jag lovar: Du är välkommen, oavsett om kamerarullen är välordnad eller rörig.

LÄS MER:Mölndalsdagarna var en satsning som träffade rätt

LÄS MER:Jag klarade Gothenburg Triathlon – men var långt efter Emma Knyckare

LÄS MER:Ni var alldeles för få som läste vår första partiledarintervju – hoppas ni vill ändra på det

ANNONS