Fredrik Hofflander skriver om Mölndals företagare – till exempel paret bakom Löfgrens bröd och fika i Krokslätt.
Fredrik Hofflander skriver om Mölndals företagare – till exempel paret bakom Löfgrens bröd och fika i Krokslätt. Bild: Carl Liliebäck

Mölndals företagare är hjältar – det var inte jag när jag skulle starta eget

Utan företagarna stannar Mölndal. Möjligen är det en klyscha – men det är också väldigt sant.

ANNONS

Det finns inte många kategorier människor som jag imponeras mer av än egna företagare. Folk som får en idé, vågar släppa lite på tyglarna och sen bara kör.

Eller nej. ”Bara kör” är nog inte rätt ord.

Snarare ”arbetar nåt så in i helsike, riskerar ekonomi, hälsa och nära relationer, säljer, marknadsför, städar, administrerar – för kanske inte särskilt mycket betalt alls”.

Jag misslyckades

För snart 20 år sen inledde jag en karriär som frilansjournalist – och självklart dök tanken upp på att starta eget företag. Tack och lov blev jag anställd av Mölndals-Postens systertidning Kungälvs-Posten innan jag ens hann få iväg mina firmapapper till Bolagsverket.

Jag var ganska dålig på att sälja, ganska dålig på att organisera mina arbetsdagar och stundtals katastrofalt dålig på att inse att kunden har rätt och jag själv ibland fel. Jag kikar ibland på gamla mejlväxlingar mellan mig själv och skeptiska redaktörer – och rodnar av genans.

Kafékoncept som håller

Den senaste tiden har ni på den här sajten fått träffa flera betydligt mer kompetenta egna företagare. Dem jag har fastnat allra mest för är paret Johanna och Mattias Löfgren, och floristen Sofie Ekstener.

Den trion befinner sig på helt olika steg i företagartrappan. Johanna och Mattias Löfgren drog igång sitt kafé och bageri i Krokslätt redan 2019 – och de har fått svart på vitt på många gånger om att konceptet håller.

Löfgrens bröd och fika har inte kunnat stoppas ens av en aggressiv pandemi. Kunderna har kommit ändå.

För Sofie Ekstener är läget helt annorlunda. Hon står precis i startgroparna, är inte ens helt färdig med sin utbildning. Så här i början driver hon firman hemifrån i stället för att hyra lokaler och dra på sig kostnader.

Nu funderar paret Löfgren på om de kanske ska expandera och satsa på större bagerilokaler. Alltmedan Sofie Ekstener får slipa vidare på sin plan för hur hon ska få Eklandabor och andra att lägga sina blompengar hos just henne i stället för hos Plantagen eller Ica.

Äkta Mölndalshjältar

Oavsett vilket. De är äkta Mölndalshjältar alla tre, tycker jag.

Tänker du på samma sätt som jag? Då har jag ett schyst feelgoodtips. Håll gärna koll på vår sajts första sida under vinjetten Nya företag. Där ramlar det automatiskt in en notis varje gång en Mölndalsbo skjuter startskottet för sin dröm. Ett smakprov ur den senaste tidens skörd: Sofie Bringner Golf (proffsspel på golftourerna), Sooh (alternativmedicin) och Godisriket (livsmedel).

Jag håller tummarna så hårt jag kan för er allihop.

LÄS MER:Att älska spårvagnar är inte bara fånig nostalgi

LÄS MER:Valet 2022 i Mölndal: Kan Moderaterna och Socialdemokraterna jobba ihop?

LÄS MER:Kungen av Åby lärde mig att älska trav – tack för allt, Olle Goop

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS