Erika Arnadottir, Mölndals-Postens chefredaktör.
Erika Arnadottir, Mölndals-Postens chefredaktör. Bild: Anders Ylander

Något har jag missat: När enades vi kring halloweenfirandet?

Vilken dag är det egentligen okej att låta barnen göra bus eller godis och ringa på hos främlingar? Svaret på den frågan tycktes glasklart i år.

ANNONS

Hösten bara rusar på och plötsligt är det vecka 44 och höstlov. Och det absolut största just nu verkar vara halloween.

Jag råkar vara mitt i småbarnslivet (beroende på var gränsen för det går) och då ska det busas och spökas i två veckor. Det firas på skolan innan lovet, fritids under lovet, med disco i gympasalen och på förskolan. Och hemmavid ska det pyntas. I grannskapet har man gått all in: Redan i början av oktober sattes första dödskallen upp på uteplatsen. Väl inför högtidskvällen 31 oktober var nämnda uteplats fylld med spindelväv, och de barn som gjorde bus eller godis där möttes av både ljus- och ljudeffekter. Missförstå mig rätt: Halloween har verkligen blivit barnens högtid – och det är jättekul att det satsas för deras skull.

Dessvärre sällar jag mig till de som tycker att halloween är ett kommersiellt jippo.

Jag ser hur roligt det är för barnen, men jag ser också en väldig överkonsumtion av plastiga fejkskelett och framför allt: godis. Det är godis i sådana mängder. Går det ens att jämföra med julen?

Dessvärre sällar jag mig till de som tycker att halloween är ett kommersiellt jippo.

Jag må förresten ha barn i skolåldern men förvirringen inför årets halloween var ändå stor: Vilken dag är det egentligen okej att låta barnen göra bus eller godis och ringa på hos främlingar?

Jag blev minst sagt överraskad över det faktum att det plötsligt rådde stor enighet över att det var just 31 oktober som gällde.

Nåja, det var ett gäng som var ute redan helgen innan, men min uppfattning är att de flesta bestämt slagit fast att tisdagen var dagen det gällde (åtminstone när jag scannade diverse Facebook-grupper).

Men men, tro nu inte att jag är någon gnällmaja. Även i mitt hem finns pumpor, dödskallar och spöken, om än bara några få. Och visst gick jag en runda bus eller godis med barnen (självklart ringde vi inte på där pumpa med ljus saknades).

Halloween är trots allt en tid att samlas. Och vankas det spökvandring hos idrottsföreningen, såsom den som Hällesåkers IF ordnade där barn och föräldrar lägger ner kraft och själ på att ordna något spännande för andra, då dyker jag upp.

LÄS MER:Vilket datum är det som gäller för bus eller godis?

LÄS MER:Bus eller godis? Så firade barn och vuxna i Eklanda halloween

LÄS MER:Succé för spökpromenad när Hällesåker firade halloween

LÄS MER:Farliga ämnen i leksaker – Halloweensaker värst

ANNONS