Erika Arnadottir: Ren eller hjort – julig är den i alla fall

I kontexten JUL är det inte mer än rimligt att koppla metallkonstruktionen till Rudolf och hans renvänner, skriver Erika Arnadottir om stadens nya, tillfälliga, landmärke vid fontänen.

ANNONS

Är det en ren eller en hjort som tagit plats vid fontänen i centrala Mölndal?

Ärligt talat hade jag inte reflekterat så värst över det förrän frågan lyftes på redaktionen. Eller någon fråga var det aldrig tal om.

”Det där är en hjort”, konstaterade Mölndals-Postens norrbottning Tobias Holmgren.

Stadstjejen i mig var avslöjad. Såhär: Det är klart att jag kan skilja en ren från en hjort när jag ser den. Men när det rör sig om en 6,5 meter hög, 4 meter lång och 500 kilo tung metallkonstruktionen med horn klädd i 4 400 ledlampor – i kontexten JUL – så är det ju inte mer än rimligt att man ska koppla det till Rudolf och hans renvänner.

Så nja, jag vill ändå ge mig själv att det inte handlar om okunskap här. Och det ska sägas att jag fnissade till åt definitionen ”renhjorten” i Martin Björklunds text. Kommunens enhetschef för stadsmiljö säger för övrigt själv att det är en hjort. Fast han tycker att det ser ut som både ren och hjort:

”Julig är den i alla fall”, säger han i artikeln.

Det får man hålla med om!

Renhjorten får mig att tänka på ett klipp på Tiktok som flimrade förbi i mitt flöde i veckan. I det springer ett annat hornbeklätt djur, en älg, i högsta fart genom en skog. Eller nej, den riktigt flyger fram. Läskiga djur det där, tycker jag. De är så väldigt stora. Min rädsla för dem beror med största sannolikhet på att jag varit nära att krocka med älg vid två tillfällen. Senast, det var 2015, då satt jag i passagerarsätet när det gigantiska djuret klev rätt ut i vägbanan. Allt skedde som i slowmotion. Genom bilrutan tittade jag upp mot dess mule samtidigt som jag tryckte mig ner i sätet. Älgen var grå i strålkastarljuset. Vi lyckades väja, och hade tur att det inte kom något fordon varken bakom eller framför oss.

Gigantisk var för övrigt också den älg som gick omkring bland Krokslätts fabriker häromveckan. Mölndalsbon Meg Demiraj fångade den på film – se den här. Eller varför inte på Mölndals-Postens nystartade Tiktokkonto? Vi heter @molndalsposten.

Men tillbaka till renhjorten. Det sitter visst i hållningen, den är för ståtlig för en ren. Fast Sven i Frost har väl ändå en rätt så ståtlig hållning? En tecknad figur förstås, men det ska föreställa en ren.

Och kanske behöver renhjorten vid fontänen inte ens definieras.

Julig är den i alla fall.

LÄS MER:Här kommer renen till Mölndal – med 4 400 lampor i pälsen

LÄS MER:Här syns älgen till mitt bland Krokslätts fabriker – Meg fångade mötet på film

LÄS MER:Nu börjar säsongen för viltolyckor – så drabbat är Mölndal

LÄS MER:Se älgfamiljen lunka längs vägen – Lena från Tulebo fångade allt på film

ANNONS