Långa köer när det var rea på Ikea i Kållered.
Kunderna trotsade det vackra vädret när Ikea reade ut lagret inför invigningen av bauta-Ikea alldeles intill. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Rusningen till Ikearean fascinerar mig

Inför flytten till mastodonthuset alldeles intill, har Ikea sålt ut stora delar av lagret i den gamla byggnaden. Köpsuget hos kunderna tycks vara gigantiskt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

I vanliga fall står där ett 50-tal personer utanför ingången när Ikea öppnar på förmiddagen, men när Mölndals-Posten besökte möbeljätten på lördagen hade det varit hela 1 000 personer i kö vid öppning. TUSEN! Det är 20 gånger så många! Parkeringen togs över av kravallstaket (nåja, nästan i alla fall) och kunder från både här och där som var redo för den stora avskedsrean.

Jag kan fascineras av det. Rusningen till Ikea, bara för att det är lite rea. Kunderna lät sig inte påverkas av sommarvärmen med möjlighet till årets första dopp, för vad är väl lata dagar i solen när man kan få köa på Ikea?! Men så är det ju inte så vanligt med Ikearea…

Rusning blev det också vid designsamarbetet med Marimekko i höstas samt vårens lansering av kollektionen ”Varmblixt”. Den senare, skapad av den hyllade designern Sabine Marceli, tog över mitt sociala medie-flöde och sålde snabbt slut i varuhusen. Kort därpå såg jag många exemplar av de hajpade runda serveringsfaten i mörkt, orange glas på Facebooks Marketsplace.

Att Ikea är så rotat i oss svenskar tycker jag särskilt märks i amerikanska serier. Eller är det snarare så att utomstående likställer svenskar med Kamprads livsverk?

Jag kollar just nu i kapp den omtalade tv-serien ”Succession”. Alexander Skarsgård spelar en väsentlig roll – och självklart har Ikea omnämnts.

Och visst är jag själv en van Ikeakund. Hemma hos mig återfinns det omåttligt populära Ivarskåpet, Bjurstabordet och senast införskaffades ett antal Majgull. Mörkläggningsgardiner, alltså.

Hur som helst.

Invigningen av det nya bauta-Ikea har ju skjutits upp gång på gång under ett och ett halvt års tid, och det revolutionerande robotlagret har skrotats.

Bygget är 12 000 kvadratmeter större än det gamla varuhuset, och blir därmed det tredje största i landet. Med ett alldeles vanligt tag-själv-lager.

Under torsdagen slås så portarna till slut upp. ”Äntligen!” jublar varuhuschefen Anna Bryngelsson, och många med henne.

Så klart kommer du som läsare kunna följa invigningen i Mölndals-Posten.

LÄS MER:Det gamla Ikea-varuhuset i Kållered står tomt – i väntan på nya beslut

LÄS MER:Nya Ikea i Kållered öppnar 25 maj – se bilderna här

LÄS MER:Folkrusning till Ikeas avskeds-rea: ”Det är som på Ullared”

ANNONS