Det är dags för studentutspring i Mölndal
Det är dags för studentutspring i Mölndal Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Självklart är vi på plats när studenterna springer ut

I morgon, fredag, är det dags för årets studentutspring i Mölndal. Mölndals-Posten kommer självklart att vara på plats.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är studenternas högtid. De sista proven har skrivits, och nu har björkris samlats in och lakan målats för att smycka diverse lastbilar. Dyra, vita, runda, obekväma kepsar med svart skärm har inhandlats. På fredagen ska Mölndals studenter trä studentmössorna på huvudet, efter att var och varannan klasskamrat klottrat något minnes- eller inte-så-minnesvärt.

I min studentmössa står det bland annat ”Vi kanske ses, det finns en chans, på någon spårvagn nånstans”. En klasskamrat var Håkan Hellström-fan, och raden stämmer så väl överens med det där definitiva i tiden som studentdagen ju är. Vi kanske ses i stadens vimmel, eller på någon spårvagn någonstans, någon gång.

ANNONS

Än har det inte skett.

Jag hittade min studentmössa härom helgen, när jag gick igenom gamla lådor i förrådet. Jag borde ha tvättat den där mössan. I 14 år har den varit prickig av champangefläckar (mousserande vin var det nog med allra största sannolikhet) efter min egen studentdag.

När jag hör studenternas visselpipor ljuda genom staden den här tiden på året, kan jag fyllas av en känsla av tomhet. Nu ska dessa unga vuxna lämna samhörigheten som skolan innebär, och ge sig ut i det okända. Återigen, dagen är så definitiv. Den innebär ett tydligt före och ett tydligt efter. Jag vet, det låter så dramatiskt. Jag har en tendens att falla in i existentiella funderingar vid livsavgörande händelser.

Men ljudet från visselpipor och jubel från dessa, ibland något överförfriskade, ungdomar i övre tonåren får mig framför allt att känna stor glädje. Nu ska de få uppleva ett helt nytt kapitel av livet.

För ett par veckor sedan samlades årets avgångselever från Franklins, Krokslätts- och Frejagymnasiet för studentjippo i Stadsparken. På fredag är det så äntligen dags för den stora dagen.

Om en veteranspårvagn passerar dig vid lunchtid kan du vara säker på att det är Krokslättselevernas studentvagn – den ska nämligen ta dem från Krokslätt till Innerstaden.

Enligt planen ska avgångselever från både Krokslätt och Franklins tåga längs Brogatan för att sedan vika av mot Stadshuset och Stadshusplan där utspringet kommer att ske. Mölndals-Posten kommer självklart att vara på plats för att bevaka det hela. Så missa inte att följa vår rapportering på sajten eller i vår app – beroende på vad du föredrar. Jag kan redan nu lova att det kommer finnas många bilder.

Laddar ner Mölndals-Postens app – och följ oss i sociala medier!

Här hittar du Mölndals-Postens app i AppStore och Google Play. Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att följa oss på Facebook, Twitter och Instagram.

LÄS MER:Elever samlades för studentjippo i Stadsparken: ”Hoppas det fortsätter”

LÄS MER:Vanligaste förseelsen – som stoppar dig från studentflaket

LÄS MER:Så blir studentveckan i Mölndal

LÄS MER:Mycket pollen i Mölndal 2023 – medicin hjälper mot symtom

ANNONS