Erika Arnadottir: Snabba solglasögon avslöjade den civila kontrollanten

Civila biljettkontrollanter ska få bukt med problemet med plankare på Västtrafiks bussar och spårvagnar. Är det rätt väg att gå?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är inte upp till mig att avgöra, förstås.

Frågan kring de civila biljettkontrollanterna är omdiskuterad, och en anledning till att de avskaffades för tio år sedan var att det fanns kontrollanter som uppträdde aggressivt och var rent ut sagt för hårdhänta. Men nu gör de alltså comeback igen, åtminstone på test, och sedan i måndags syns de åter i trafiken.

Många av er Mölndalsbor är nog vana vid att kliva på längst fram i bussen och därigenom visa giltig biljett, men som ni vet är det fortsatt fritt fram att kliva på vagnen och vissa busslinjer utan att någon kollar om man har betalat för resan. Och för plankarna har det varit relativt enkelt att komma undan. Nu är det alltså tänkt att bli svårare.

ANNONS

De civila kontrollanterna ska gå under radarn, de ska inte kännas igen. Frågan är om de lyckas. En kontrollant ska ju hålla utkik och vara uppmärksam på sin omgivning, och det kan nog krävas lite skådespeleri för att andra inte ska misstänka något.

Jag stötte själv inte på så många civila biljettkontrollanter när de verkade sist. Men ett tillfälle minns jag. Jag satt i den bakre delen av vagnen, en spårvagn av modell M31, och tittade på personerna som klev på. Snart fastnade min blick vid en man som satt framåtlutad och som hade svarta, ”snabba”, solglasögon på sig. Det var något med solglasögonen, hans stil, och hans sätt att scanna övriga resenärer som avslöjade honom.

Så fort dörrarna stängdes ställde han sig upp; ”Biljettkontroll.”

Vi får väl se om dagens civila kontrollanter kan smälta in bättre bland resenärerna än vad i alla fall han gjorde.

Västtrafiks återinförande av kritiserade metoden för att komma åt fuskare är tänkt att leda till ökade biljettintäkter. Hade det gått att göra på något annat sätt? Vi skojade lite om det på redaktionen. Höga glasväggar, och någon slags spärr i försök att efterlikna hur det fungerar i Stockholm? Eller som på gym, med kortläsare och fingeravtrycksläsare? Nja, det verkar väldigt opraktiskt.

LÄS MER:Så många civila kontrollanter börjar jobba i Mölndal

LÄS MER:Västtrafiks civila kontrollanter hängs ut av aktivister

LÄS MER:Då börjar Västtrafik med civila biljettkontroller

LÄS MER:Undersökning visar: Fler negativa än positiva till civila kontrollanter

ANNONS