Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir om det massiva strömavbrottet.
Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir om det massiva strömavbrottet. Bild: Tobias Holmgren

Erika Arnadottir: Strömavbrottet visade hur sårbart samhället är

Med vetskapen om en höjd terrorhotnivå i bakhuvudet, blev det tydligt hur snabbt samhällsviktiga funktioner kan kapas, skriver Mölndals-Postens chefredaktör.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Den plötsliga tystnaden var slående när strömmen gick förra onsdagen. Elen genererar liksom ett bakgrundsbrus hela tiden. Förutom de mer högljudda gnisslande spårvagnarna, så låter det hela tiden svagt från lysrör, hissar, musik i affärerna, köken på restauranger och allt däremellan. Det är ett brus man inte tänker på när det är där, men som är tydligt när det inte är det.

Vi var många som febrilt försökte få en uppfattning om vad exakt det var som skedde den här förmiddagen. Ute på gatan hörde hörde jag folk säga att ”Det är avbrott ända hemma hos mig i Rävekärr”, och ”Jag hörde ett de inte har ström i Mölnlycke heller!”.

ANNONS

Då förstod jag att detta var större än bara innerstaden.

Själv irrade jag Brogatan ner och Bergmansgatan upp i hopp om att få täckning i mobilen. Endast på en liten ynka kvadratmeter vid rönnen på Ulla Jacobssons plats fick jag kontakt med omvärlden. En liten plupp i vänstra hörnet uppenbarade sig, och jag kunde ringa mina kollegor. På knackig linje kunde jag stämma av hur arbetet med att hålla Mölndalsborna uppdaterade gick. Och det gick kanon, självklart kunde man läsa allt om strömavbrottet i Mölndals-Postens app. Åtminstone kunde de som hade nätuppkoppling göra det.

Snart fick vi veta vad som hade skett: en vajer till en stolpe vid en regionnätsledning hade skadats. Strömmen gick i samband med att en traktor klippte gräset vid elledningarna i Åbro.

Elbolaget Ellevio la i tidigt skede skulden på traktorn. Företaget som äger traktorn är dock av annan åsikt.

Med vetskapen om en höjd terrorhotnivå i bakhuvudet, blev det den här förmiddagen tydligt hur sårbart det är, hur snabbt samhällsviktiga funktioner kan kapas.

En traktor klippte gräset och plötsligt försvann elen för 22 000 kunder – bara i Mölndals kommun. Strömavbrottet drabbade även tiotusentals kunder i Mölnlycke, Partille, Kungsbacka Mark. Med avbrottet bröts också internet- och mobilnätet för Telenors och Tele2s kunder.

Man skulle kanske ha en fast telefon ändå, så att man åtminstone kan ringa när allting slocknar.

LÄS MER:Vändningen: Traktorn inte skyldig till stora strömavbrottet i Mölndal

LÄS MER:Ellevio efter strömkaoset: ”Traktorns ansvar”

LÄS MER:Hela Mölndal slocknade efter massivt strömavbrott

LÄS MER:Här startade strömkaoset som lamslog Mölndal

ANNONS