Tusentals personer engagerade sig när Svante Sjöholms och Anna Sundins hund Kenzo sprang bort.
Tusentals personer engagerade sig när Svante Sjöholms och Anna Sundins hund Kenzo sprang bort. Bild: Filippa Eckert/Anders Ylander

Erika Arnadottir: Vi måste kunna ha hålla god ton även online

Engagemanget för den bortsprungna cremevita bernedoodlen med krullig päls var något utöver det vanliga, skriver Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Bara några dagar före jul sprang en hund av rasen bernedoodle bort sig. Det var under en morgonpromenad som hunden, vid namn Kenzo, fick vittring på en hare och tog av efter den.

Kort efter att Kenzo försvann skrev matte Anna en efterlysning på Facebook, vilket vi på Mölndals-Posten uppmärksammade.

Att inlägget skulle få spridning var inte oväntat, snarare tvärtom. Men engagemanget som följde – det var något helt annat.

För att få en överblick startade Kenzos ägare en Facebook-grupp, en grupp som växte och växte. Mölndalsbor från stora delar av kommunen skickade tips och gav sig ut på promenader för att söka efter Kenzo. Engagemanget sträckte sig snart långt utanför kommunens gränser. Jag följde själv flödet i gruppen på sociala medier, och snart kom inlägg om samlade sökinsatser. Punktinsatser. Nästan som ett Missing People, fast för hundar.

ANNONS

Att inlägget skulle få spridning var inte oväntat, snarare tvärtom. Men engagemanget som följde – det var något helt annat.

Engagemanget i sociala medier påverkade mig, även jag spanade runtom mig när jag var ute. Och i den där bubblan på sociala medier bildades en flockmentalitet. De allra flesta i gruppen hade goda avsikter, de ville hjälpa till att hitta en familjemedlem. Men med grupper på Facebook följer också en baksida. Personligen förväntade jag mig nog inte det just där, dock.

Nu blev det så, och vi fick ytterligare exempel på hur hårt tonläget är ibland i sociala medier. Men mottagaren är en människa, i det här fallet en förtvivlad matte (ja, en hel familj) som bara vill få hem sin älskade hund. Jag vill påstå att en hel del av de kommentarer som skrivs på nätet inte skulle sagts om i verkliga livet. Vi måste kunna ha hålla god ton även online.

Så till något annat. Flera är ni läsare som noterat, och hört av er, om en förändring vad gäller korsorden. Mölndals-Posten har fått en ny korsordsleverantör vilket förstås leder till att vi uppdaterar våra kryss. Det innebar att Sverigekrysset ersattes av Rikskrysset, och Miljonkrysset av så kallade Dubbeldäckaren. Men märk väl ordvalen här. För vi har lyssnat på er läsare, och nu är det mesta som det brukar igen.

Prenumeranter har också möjlighet att lösa korsord, sudoku och andra spel i vår app eller på vår sajt. Du hittar rätt enklast på molndalsposten.se/korsord.

LÄS MER:Anna förlorade sin hund – fick ta emot hat på nätet

LÄS MER:Många letade efter Kenzo – hunden hittad död

LÄS MER:Hunden Kenzo har varit borta i en vecka: ”Enormt sökpådrag”

LÄS MER:Hunden Kenzo sprang bort i Solängen – matte söker tips

ANNONS