Erika Arnadottir: Vi skruvar upp kring studenten 2024

Mycket har hänt sedan årets studenter föddes. Händelser som förändrat förutsättningarna för tonåringar på väg in i vuxenlivet, jämfört med tidigare generationer. Därför tar Mölndals-Posten ett nytt grepp om studentbevakningen, för att belysa skillnaderna, skriver Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Vi är i gång! I år tar Mölndals-Posten genom reporter Lotta Nyvall ett annat grepp kring nyhetsbevakningen av studenten. Årets studenter föddes 2005, samma år som Youtube lanserades. När vi började prata om detta på redaktionen blev det tydligt att det fanns något mer att berätta här, utöver den sedvanliga rapporteringen kring firandet på studentdagen.

För det är ju så att det har hänt en himla massa sedan 2005. Händelser som förändrat tillvaron för tonåringar på väg in i vuxenlivet drastiskt, jämfört med tidigare generationer. I dag är det en självklarhet att ha en smartphone, med allt som kommer med den. Och det har varit en självklarhet för väldigt många i drygt ett decennium. Men så var det inte då, år 2005. Då ringde och sms:ade vi med mobilen, i dag är vi ständigt uppkopplade, har ett socialt nätverk som är större än någonsin (om vi vill) och nås av nyheter i ilfart.

ANNONS

När man börjar reflektera över det så slås man av vilken skillnad det är. Bara en sådan sak som att man då gick med mp3-spelare med plats för kanske 15–20 låtar. De som tar studenten i år har med största sannolikhet aldrig ens behövt förhålla sig till den begränsningen. Men begränsade, det har dagens unga varit. När jag gick i gymnasiet gick världen in i en global finanskris, men årets avgångselever har genomgått något helt annat. De började sina gymnasiestudier mitt i coronapandemin. De fick genom det helt andra förutsättningar, och har fått tackla studierna på ett annat sätt än vad till exempel jag själv behövde.

Något som också skiljer sig mycket är det faktum att årets studenter går ut i en ”ekonomisk vinter”, och där det råder krig i Europa. Det märks hos de unga som Mölndals-Posten pratat med att detta är något som präglar deras tankar kring framtiden. Franklinseleven Frida berättar till exempel om sin vän som ska göra lumpen.

”Om det blir krig kommer hon bli inkallad och finns det risk att hon dör då? Det oroar mig”, säger hon i vår artikel.

Mölndals-Postens reporter Lotta Nyvall har intervjuat närmare 20 ungdomar på Mölndals gymnasier för att låta dem berätta om hur det är att vara ung i dag, vad de har för framtidsplaner men också vad de oroas för. I kommande reportage kommer de som tog studenten samma år som årets avgångselever föddes, år 2005, berätta om hur det var när de tog klivet ut i vuxenlivet. På så sätt vill vi belysa skillnaderna. För mycket har hänt sedan 2005.

I år vill vi också ha er läsare med på tåget! Tar du själv eller någon du känner studenten i år? Tagga gärna #student2024imp när ni delar bilder och klipp på sociala medier – så kan fler ta del av denna stora dag.

LÄS MER:Så har ungas liv förändrats sedan årets studenter föddes

LÄS MER:AI, krig och drömjobb – så ser unga i Mölndal på framtiden

LÄS MER:Fest, middag och röda mattan när Mölndals studenter prisades

ANNONS