Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thea Wedin, projektchef på kommunens fastighetsavdelning, är mitt i en förstudie som bland annat kan leda till att biblioteket i Lindome får helt nya lokaler.  Bild: Arkivbild
Thea Wedin, projektchef på kommunens fastighetsavdelning, är mitt i en förstudie som bland annat kan leda till att biblioteket i Lindome får helt nya lokaler. Bild: Arkivbild

Nytt bibliotek kan bli verklighet i Lindome

Just nu pågår en utredning som kan ge Lindome ett nytt bibliotek. Om politikerna säger ja till att ersätta huset där biblioteket ligger i dag kan bygget vara igång redan nästa sommar.

Två av Almåsskolans hus har redan renoverats. Nu pågår en förstudie för hus C, där bland annat skolmatsalen, storköket och biblioteket ligger. Byggnaden är både sliten och full av ytor som inte går att använda effektivt. Tanken är därför att huset ska rivas och att ett nytt ska ta dess plats. Om politikerna säger ja.

– Vill politikerna riva och ersätta huset blir det ett nytt bibliotek, säger Thea Wedin, projektchef på fastighetsavdelningen, och fortsätter.

– Bibliotekets yta skulle bli något större, men det blir inga enorma förändringar. Sedan blir det ju en annan layout på lokalen.

Träffpunkt och fritidsgård

Om Lindomes nya bibliotek blir verklighet är också tanken att det ska få meröppet, vilket Mölndals-Posten tidigare rapporterat om. Det betyder att låntagare över 18 år kan komma in och låna böcker, använda datorer, läsa tidningar och umgås på biblioteket också sedan personalen gått hem, med hjälp av sitt lånekort och en kod. För att det ska fungera krävs dock andra lokaler än de som finns i dag.

LÄS MER: Biblioteken i Lindome och Kållered kan få meröppet

Förutom matsal, kök, skoladministration och bibliotek, är det tänkt att det nya huset skulle rymma både Träffpunkten för äldre och Mötesplats Lindome för ungdomar.

100 miljoner

Allt hänger dock på att politikerna säger ja till förslaget och till prislappen för rivning och nybygge, som beräknas landa på någonstans mellan 120 och 135 miljoner kronor. Frågan ska först upp i budgetberedningen i november och sedan vidare mot kommunstyrelsen och fullmäktige.

– Vår ambition är att påbörja arbetet någon gång runt sommaren 2022, säger Thea Wedin.

LÄS MER: Flera företag vill bygga i Lindome: ”Det är jättebra”

Andra behov

Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ser positivt på förslaget.

– Jag tror det blir bra för Lindome att få ett nytt, modernt bibliotek. Det har hänt mycket sedan man byggde biblioteket. Då gick man till biblioteket för att låna böcker, i dag är det mer av en mötesplats. Det fyller andra funktioner, säger han.

LÄS MER: Kållered och Lindome har fått stå tillbaka – nu är det upp till bevis

Att Träffpunkten och Mötesplats Lindome skulle flytta in ser han också som passande. I dag hyr kommunen lokaler åt de båda verksamheterna.

– När man ser över hus C är det ganska naturligt att titta på om vi kan ha möjlighet att få in dem i våra egna lokaler, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.